Strona główna Aktualności Obchody 35. lecia powstania NSZZ „Solidarność” w Ostrołęce

Obchody 35. lecia powstania NSZZ „Solidarność” w Ostrołęce

Obchody 35. lecia powstania NSZZ

W dniu 13 września br. w Ostrołęce miały miejsce uroczystości, które upamiętniły pierwszy wiec założycielski ,,Solidarności” wiejskiej. Obchody poprzedziła uroczysta msza święta pod przewodnictwem bp. Janusza Stepnowskiego. Na uroczystości przybyli działacze Solidarności m in. Przewodniczący  regionu Mazowieckiego ,,Solidarności RI” Stefan Szańkowski, jeden z organizatorów uroczystości Józef Gutowski , były minister rolnictwa Gabriel Janowski. Udział również w tym ważnym dniu zaznaczyli: parlamentarzyści ostrołęccy, władze miasta, radni, poczty sztandarowe, służby mundurowe i mieszkańcy miasta Ostrołęka

Następnie poczty sztandarowe i przybyli goście przeszli na  plac im. Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego, by odsłonić pomnik ufundowany  przez ,,Solidarność” i ,,Solidarność RI” dla uczenia wydarzeń z przed 35 lat. Ksiądz biskup po krótkiej modlitwie poświęcił obelisk. Uroczystego przecięcia wstęgi dokonali  Edward Suchecki oraz Tadeusz Godlewski -pierwsi przewodniczący ostrołęckiej ,,Solidarności” pracowniczej i rolniczej. Wydarzenie zwieńczyło złożenie wieńców przez przybyłe delegacje oraz modlitwa za zmarłych uczestników wydarzeń z przed 35 lat. Dla uczenia pamięci  salwę honorową przy pomniku oddali Strzelcy Kurpiowscy.

Uroczystości upamiętniły wydarzenie z dnia 1 marca 1981 roku. To właśnie w Ostrołęce doszło do I zjazdu wojewódzkiego ,,Solidarności” rolniczej. Po mszy św. która była odprawiona w intencji rolników , grupa ok. 200 osób przeszła na dzisiejszy plac im. Księdza kardynała Stefana Wyszyńskiego. Celem, było wybranie delegatów na zjazd krajowy, który miał  odbyć się 8 i 9 marca 1981 roku w Poznaniu oraz ukonstytuowanie tymczasowego zarządu ,,Solidarności” wiejskiej.

Miejsce spotkania zostało wybrane ze względów politycznych, ówczesna władza przy udziale organów bezpieczeństwa nie chciała dopuścić do konsolidacji związków, działaczom odmawiano miejsca do spotkań.

Obchody 35. lecia powstania NSZZ "Solidarność" w Ostrołęce

foto, źródło: Kurier Ostrołęcki

Poprzedni artykułNSZZ RI „Solidarność” na proteście europejskich rolników w Brukseli -7.09.2015
Następny artykułCopa-Cogeca: dodatkowe instrumenty przyjęte przez ministrów rolnictwa UE nie wystarczą by rozwiązać problemy na rynkach rolnych UE