Strona główna Aktualności NSZZ RI „Solidarność” za aktualizacją obszarów objętych zamówieniami na dostawy mięsa wieprzowego...

NSZZ RI „Solidarność” za aktualizacją obszarów objętych zamówieniami na dostawy mięsa wieprzowego w ramach specustawy w związku z wystąpieniem ASF

NSZZ RI

w dniu 9 sierpnia br. w związku z licznymi postulatami rolników i występowaniem nowych ognisk ASF na terenie wschodniej i północnej Polski, Przewodnicząca NSZZ RI „Solidarność” Teresa Hałas wystąpiła do Ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego z wnioskiem o aktualizację obszarów objętych zamówieniami na dostawy mięsa wieprzowego (skupem) zgodnie z przepisami tzw. specustawy z 2016 roku związanej z występowaniem wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Celem przywołanej ustawy z  z dnia 5 września 2016 roku o szczególnych rozwiązaniach związanych  z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U. 2016 poz. 1444)  jest zapewnienie możliwości zagospodarowania produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wyprodukowanych ze zdrowych świń hodowanych na obszarach, na których stwierdzono występowanie wirusa w innych gospodarstwach.

Obszary objęte możliwością zastosowania tego mechanizmu (nazwanego potocznie skupem interwencyjnym)są ustalane na podstawie wydanego przez ministra rolnictwa rozporządzenia, którego obecne zapisy pochodzą z dnia 2 listopada 2018 roku i nie uwzględniają terenów na których wystąpił wirus po wyżej wskazanej dacie tj. w szczególności terenów nowych ognisk, które pojawiły się w woj. mazowieckim, podlaskim, warmińsko-mazurskim i lubelskim pod koniec 2018 oraz w 2019 roku.

„Obecnie obowiązujące przepisy rozporządzenia określające obszary objęte skupem publicznym są nieadekwatne do obecnej sytuacji i nie uwzględniają  nowych ognisk ASF                         w Polsce, które wystąpiły w 2019 roku m.in. w powiatach województwa lubelskiego, podlaskiego, warmińsko-mazurskiego i mazowieckiego” – napisała Przewodnicząca Teresa Hałas w przywołanym wniosku do ministra rolnictwa.

Zdaniem NSZZ RI „Solidarność” nowelizacja ww. zapisów i objęcie przepisami specustawy także terenów nowych ognisk wirusa, które wystąpiły w 2019 roku przyczyni się także  przynajmniej do częściowej poprawy sytuacji rolników – producentów trzody chlewnej na tych terenach poprzez zdjęcie z rynku większej ilości tuczników, uchraniając przed nadmiernym przerostem tucznikom oraz  umożliwiając rolnikom uzyskanie zbliżonych do rynkowych cen za sprzedane tuczniki oraz przede wszystkim możliwość ich sprzedaży.

Pismo Przewodniczącej Teresy Hałas ws.  tzw. specustawy ASF

Poprzedni artykułWybory do Izb Rolniczych
Następny artykułPosiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”