Strona główna Aktualności NSZZ RI „Solidarność” za zwiększeniem stawki zwrotu akcyzy za paliwo rolnicze

NSZZ RI „Solidarność” za zwiększeniem stawki zwrotu akcyzy za paliwo rolnicze

NSZZ RI

W dniu 24 października 2017 roku, NSZZ RI „Solidarność” przekazał ministrowi rolnictwa opinię do projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie stawki zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej na 1 litr oleju w 2018 r.

W odpowiedzi na pismo Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ws. opinii do  projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie stawki zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej na 1 litr oleju w 2018 r., NSZZ RI „Solidarność” podtrzymał swój od wielu lat zgłaszany postulat dotyczący zwiększenia stawki zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego do  maksymalnej wysokości przewidzianej w dyrektywie Rady 2003/96/WE z dnia 27 października 2003 r. NSZZ RI „Solidarność” wzorem lat poprzednich postulował także o zwiększenie limit zużycia oleju napędowego na 1 ha użytków rolnych z obecnie obowiązujących 86 litrów na hektar do co najmniej 126 litrów na hektar, co w przybliżeniu obrazuje rzeczywiste zużycie.

Pismo NSZZ RI „Solidarność” z dnia 24 października 2017 roku

Poprzedni artykułPosiedzenie Sekcji „Wieś, Rolnictwo” Narodowej Rady Rozwoju z udziałem Przewodniczącej NSZZ RI „Solidarność” Teresy Hałas
Następny artykułPosiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 14 listopada 2017 roku