Strona główna Aktualności NSZZ RI „Solidarność” ws. strategii dla rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce

W dniu 4 kwietnia 2018 w siedzibie Kancelarii Prawnej Viggen Sp.j. odbyło się spotkanie zainicjowane przez Prezydium NSZZ RI Solidarność, Przewodniczącego Sekcji Rolnictwa Ekologicznego NSZZ RI „Solidarność” Tomasza Obszańskiego oraz Członka Rady Krajowej Andrzeja Miąsko. Spotkanie stanowiło konsekwencję ustaleń Przewodniczącej Teresy Hałas oraz Prezydium NSZZ RI “Solidarność” z Panem Premierem Mateuszem Morawieckim oraz Panem Ministrem Jackiem Sasinem, podczas którego m.in. podjęto rozmowy zmierzające do ułatwienia procesu certyfikacji i rozwoju programu rolnictwa ekologicznego w Polsce. Uczestnikami spotkania w siedzibie Kancelarii Prawnej Viggen Sp.j. byli przedstawiciele branży ekologicznej w tym: Pani Dorota Metera, Tomasz Obszański, Robert Machowski, dr hab. Jerzy Szymona, Andrzej Miąsko, Andrzej Ryl, Piotr Puchalski, dr Mariusz Miąsko.

Na wstępie należy tytułem introdukcji wskazać, że polskie rolnictwo produkuje zaledwie 0,2% całej żywności e Unii Europejskiej, co jest drugim najgorszym wynikiem. Zdecydowanie mylący może być parametr wzrostu produktów ekologicznych dostępnych w Polskich sklepach. Wzrost ten osiągnięto na fakt, iż aż 80% produktów ekologicznych dostępnych w krajowych sklepach pochodzi z importu (!)

Badania jednej z instytucji UE wykazały, iż inwestycja na poziomie 1 mln euro w ochronę jednego ludzkiego życia, jest uzasadniona nie tylko społecznie ale i ekonomicznie. W świetle fali chorób cywilizacyjnych (w szczególności nowotworów), można wyrazić pogląd o pilnej konieczności rozwoju produkcji ekologicznej, jako strategicznego celu państwa.

Dzięki zainteresowaniu przedmiotową tematyką Pana Premiera, Pani Przewodniczącej Teresy Hałas i Prezydium NSZZ RI “Solidarność” oraz wielu ekspertów i osób dobrej woli, przygotowano zarys Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w Polsce. Zawiera ona 8 obszarów warunkujących rozwój rolnictwa ekologicznego, w ramach których wstępnie wydzielono 41 zagadnień tematycznych, mogących znacząco poprawić rozwój przedmiotowej gałęzi rolnictwa. Wśród obszarów wydzielonych w ww. strategii znalazły się:

1) OBSZAR: FINANSOWANIE ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

2) OBSZAR: CERTYFIKACJA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

3) OBSZAR: ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN

4) OBSZAR: CENTRALIZACJA ZARZĄDZANIA EKOLOGICZNEGO W MINISTERSTWIE ROLNICTWA

5) OBSZAR: PLAN DZIAŁAŃ DLA ŻYWNOŚCI I ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

6) OBSZAR: ROLNICZY HANDEL DETALICZNY PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH

7) OBSZAR: PROMOCJA EKOLOGII

8) OBSZAR: EDUKACJA EKOLOGICZNA

Szczegółowe rozwiązania w ramach założeń ww. strategii zostaną wkrótce zaprezentowane.

Poprzedni artykułSpotkanie Komitetu Protestacyjnego rolników z terenów objętych ASF z ministrem rolnictwa Krzysztofem Jurgielem
Następny artykułOświadczenie poselskie Przewodniczącej NSZZ RI „Solidarność” poseł Teresy Hałas w sprawie uchwalonej nowelizacji ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników