Strona główna Aktualności Mokre żniwa

Mokre żniwa

Mokre żniwa, liczenie strat

Tegoroczne żniwa nie napawają rolników optymizmem. Padające od wielu dni deszcze już w znacznym stopniu zniszczyły wiele upraw rolniczych, a szczególnie zboża. Żniwa nie będą łatwe bo w niektórych miejscach ogromne szkody wyrządziły burze i nawałnice. Zbiory powinny już zacząć się tydzień temu, ale przez deszczową pogodę w wielu miejscach wjazd na pola jest niemożliwy, ponieważ stoi na nich woda. Taka sytuacja jest głównie w województwach północno-wschodnich. Przez to zboża zaczynają atakować grzyby, w wielu miejscach wilgotność jest tak duża, że ziarna kiełkują jeszcze w kłosach. Potrzeba kilku słonecznych dni, żeby gleba i zboża wyschły. Niestety prognozy pogody nadal są niekorzystne, meteorolodzy przewidują ponowne opady do piątku. Rolnicy z niepokojem patrzą w niebo i liczą straty, ponieważ części zbóż nie uda się już zebrać, nie nadaje się ono nawet na paszę. Teraz liczy się każdy dzień dobrej pogody. Im bardziej opóźnią się zbiory tym większe będą straty.

Please enter your comment!