Strona główna Copa-Cogeca copa-cogeca Modernizacja i uproszczenie Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)

Modernizacja i uproszczenie Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)

W dniu 27 lutego w Sekretariacie Copa-Cogeca w Brukseli odbyło się spotkanie grupy ekspertów rolnych krajów członkowskich UE dotyczącej Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Z ramienia NSZZ RI „Solidarność” w spotkaniu uczestniczył Jerzy Pośpiech.

Na początku lutego br. Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje społeczne dotyczące modernizacji i uproszczenia obecnie realizowanej  Wspólnej Polityki Rolnej. Na tą okoliczność Komisja Europejska opracowała ankietę w formie pytań i wielu  alternatywnych odpowiedzi na każde pytanie.  Pytania dotyczą kilku bloków tematycznych. Zagadnienia pierwszego bloku pozwalają ocenić obecnie realizowaną Wspólną Politykę Rolną, sprostanie jej obecnym wyzwaniom rolnictwa europejskiego, a szczególnie rolnictwa poszczególnych krajów członkowskich. Zagadnienia drugiego bloku pozwalają wyznaczyć priorytety o największym znaczeniu dla Wspólnej Polityki Rolnej. W bloku trzecim ocenia się możliwości zwiększenia wsparcia w różnych obszarach WPR, oraz wpływ na rolnictwo, obszary wiejskie i WPR jako całość w przyszłości. Formuła spotkania i dyskusji ekspertów zebranych na tą okoliczność oparta była na omawianiu treści pytań i odpowiedzi zawartych w tej ankiecie. Treść  udzielanych odpowiedzi na stawiane pytania była wspólnym stanowiskiem przedyskutowanym i uzgodnionym przez wszystkich obecnych na tym posiedzeniu przedstawicieli krajów UE. Końcowy dokument trafi do Komisji Europejskiej jako wspólne kompromisowe stanowisko organizacji związkowych zrzeszonych w Copa-Cogeca, w tym do NSZZ RI „Solidarność”.

Poprzedni artykułKonsultacje w sprawie modernizacji i uproszczenia wspólnej polityki rolnej (WPR)
Następny artykułSpotkanie w Ministerstwie Rodziny Pracy i Polityki Społecznej dotyczące zatrudniania pracowników sezonowych w rolnictwie