Strona główna Nowości Nowości Mięsa kontrolowane

Mięsa kontrolowane

Inspektorzy weterynarii z krajów Unii Celnej rozpoczęli kontrolę polskich zakładów mięsnych, które eksportują produkty na tamtejszy rynek. Przewiduje się, że kontrola trwać będzie do 28 kwietnia. Inspektorzy monitorować będą wybrane zakłady mięsne, mleczne i paszowe posiadające certyfikat umożliwiający eksport na rynki krajów Unii Celnej. Dodatkowo kontrola obejmie nowe zakłady starające się dopiero o certyfikat.  Skontrolowani będą również dostawcy mięsa i gospodarstwa rolne dostarczające żywiec. Inspektorzy sprawdzą także, jak wygląda nadzór nad bezpieczeństwem żywności sprawowany przez Inspekcję Weterynaryjną.  Producenci mięsa są zainteresowani uzyskaniem pozwolenia na sprzedaż swoich wyrobów Rosji i Białorusi, ponieważ to ważni odbiorcy.  W I półroczu ubiegłego roku eksport polskiego mięsa do krajów spoza UE wyniósł 52,3 tys. ton i był o 17 tys. ton większy niż w 2010 r. Największym odbiorcą była Białoruś (30 tys. ton), Japonia i Korea.

Poprzedni artykułStrat po zimie ciąg dalszy
Następny artykułNawozy – wzrost i spadek cen