Inspektorzy weterynarii z krajów Unii Celnej rozpoczęli kontrolę polskich zakładów mięsnych, które eksportują produkty na tamtejszy rynek. Przewiduje się, że kontrola trwać będzie do 28 kwietnia. Inspektorzy monitorować będą wybrane zakłady mięsne, mleczne i paszowe posiadające certyfikat umożliwiający eksport na rynki krajów Unii Celnej. Dodatkowo kontrola obejmie nowe zakłady starające się dopiero o certyfikat. Skontrolowani będą również dostawcy mięsa i gospodarstwa rolne dostarczające żywiec. Inspektorzy sprawdzą także, jak wygląda nadzór nad bezpieczeństwem żywności sprawowany przez Inspekcję Weterynaryjną. Producenci mięsa są zainteresowani uzyskaniem pozwolenia na sprzedaż swoich wyrobów Rosji i Białorusi, ponieważ to ważni odbiorcy. W I półroczu ubiegłego roku eksport polskiego mięsa do krajów spoza UE wyniósł 52,3 tys. ton i był o 17 tys. ton większy niż w 2010 r. Największym odbiorcą była Białoruś (30 tys. ton), Japonia i Korea.