Strona główna Aktualności „Małe gospodarstwa rolne szansą rozwoju rynku lokalnego” – konferencja w Senacie

„Małe gospodarstwa rolne szansą rozwoju rynku lokalnego” – konferencja w Senacie

693
0

23 kwietnia br. w Senacie odbyła się konferencja „Małe gospodarstwa rolne szansą rozwoju rynku lokalnego”. Parlamentarzyści i rolnicy debatowali o możliwościach i szansach rozwoju lokalnych rynków rolnych, uproszczeniach systemu sprzedaży bezpośredniej produktów lokalnych wytworzonych w małych gospodarstwach rolnych, stanie prawnym i możliwościach uproszczenia przepisów dotyczących wprowadzenia do obrotu malych ilości produktów pochodzenia roślinnego, wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w gospodarstwie rolnym przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, rozwoju rynku produktów lokalnych oraz przetwórstwa w gospodarstwach  jako szansy na poprawę sytuacji ekonomicznej regionu. Zostały przedstawione również produkty regionalne i tradycyjne w krótkich łańcuchach żywności.


 

 

Konferencję otworzył przewodniczący NSZZ RI ,,Solidarność’’ oraz przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi senator Jerzy Chróścikowski. Wskazał na zalety sprzedaży bezpośredniej, dzięki której niej producent rolny przejmuje marżę handlową oraz utożsamia się z potrzebami klienta. Klienci mogą kupić świeży towar pochodzący od znanych i sprawdzonych producentów, a ponadto uzyskują informację o produktach i sposobie ich pozyskiwania.


Wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk w imieniu Ministra Rolnictwa Stanisława Kalemby przedstawił możliwości uproszczeń przepisów dotyczących bezpośredniej sprzedaży produktów wytworzonych w małych gospodarstwach. Przy wprowadzaniu zmian należy mieć na uwadze fakt, że nie mogą one dotyczyć rodzaju sprzedawanych produktów. Dodatkowo wprowadzana na rynek żywność musi być bezpieczna dla zdrowia konsumentów. Wiceminister wspomniał również, że nadzór nad sprzedażą małych ilości produktów pochodzenia zwierzęcego sprawuje podległa ministrowi rolnictwa Inspekcja Weterynaryjna, a produktów pochodzenia roślinnego – Państwowa Inspekcja Sanitarna podległa ministrowi zdrowia. Tadeusz Nalewajk mówił, że w resorcie rolnictwa trwają prace nad zmianą przepisów rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej. Żadne działania prowadzone przez ministerstwo nie zastąpią inicjatywy organizacji branżowych zrzeszających producentów rolnych.


W dalszej części konferencji Marek Posobkiewicz, p.o. głównego inspektora sanitarnego omówił przepisy prawne dotyczące wprowadzania do obrotu małych ilości produktów pochodzenia roślinnego. Główny lekarz weterynarii Janusz Związek przedstawił wymagania weterynaryjne przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w gospodarstwie rolnym przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.

Ryszard Zarudzki, ekspert ds. rolnictwa i obszarów wiejskich mówił, że Polsce istnieje ponad milion małych gospodarstw. Zajmują one powierzchnię 1–10 ha zajmującą 31% całkowitej powierzchni użytków rolnych w naszym kraju. Przedstawił rownież propozycje zmian przepisów w celu ułatwienia sprzedaży produktów lokalnych przez rolników prowadzących małe gospodarstwa opracowane przez Zespół Centrum Marki Lokalnej Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Rozwój rynku produktów lokalnych jest alternatywą dla poprawy sytuacji ekonomicznej w niektórych regionach. Warunkiem powodzenia jest podjęcie się ściśle określonego działania aktywizującego mieszkańców wsi. Według eksperta PROW 2014–2020 przewiduje 6 działań na rzecz wsparcia małych gospodarstw rolnych w kontekście rozwoju rynku lokalnego.


Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej opowiadała o produktach regionalnych i tradycyjnych w krótkich łańcuchach żywności. Wskazała m.in. na konieczność wprowadzenia przepisów dotyczących wytwarzania produktów niezwierzęcych w gospodarstwie na bazie własnego surowca i możliwości ich sprzedaży bezpośredniej, a także ustalenia procedur kontroli żywności produkowanej na małą skalę. Postulowała też wprowadzenie opodatkowania przetwórstwa mleka. O swojej działalności ekologicznej mówil również Tomasz Obszański, rolnik z Tarnogrodu, właściciel gospodarstwa ekologicznego, producent oleju tloczonego na zimno, uczestnik programu europejskiego BERAS IMPLEMENTATION.


Henryk Skórnicki, dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu przedstawił działalność ODR.

Konferencja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem uczestników, co udowodniła szeroka dyskusja po wystąpieniach wszystkich prelegentów.

Organizatorem konferencji była Senacka Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Poprzedni artykułProtest w obronie ,,Polskiego Cukru'' w Warszawie
Następny artykułPROJEKT – Obszary priorytetowe działań lobbingowych Copa-Cogeca w kontekście negocjacji trójstronnych
NSZZ RI „Solidarność” jest powołany do reprezentowania i obrony godności, praw, jedności zawodowej, interesów zawodowych rolników na poziomie krajowym i międzynarodowym zgodnie z ideami „Solidarności” oraz zasadami etyki chrześcijańskiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj