Strona główna Copa-Cogeca Stanowiska Kongres Europejskich Rolników 2012

Kongres Europejskich Rolników 2012

W dniach 1-3 października 2012 roku w Budapeszcie odbędzie się Kongres Europejskich Rolników. W programie kongresu przewidziano wystąpienia dotyczące Wspólnej Polityki Rolnej po roku 2013 oraz zapewnienie przez europejskich rolników bezpieczeństwa żywnościowego w trakcie prowadzenia innowacyjnej i opłacalnej produkcji.

Konferencje rozpoczną się w Hotelu Intercontinental o godz. 9:30. Pierwszego dnia wykłady dotyczyć będą produktywności i rentowności europejskiego rolnictwa, poprawy konkurencyjności w łańcuchu wartości przemysłu opartego na biotechnologii, kobiet w rolnictwie – w jaki sposób kobiety mogą wpłynąć na łańcuch żywnościowy i zatrudnienie na obszarach wiejskich UE oraz łańcuchu żywnościowego – nowej etyki biznesowej na rzecz sprawiedliwych relacji handlowych. Będą to zajęcia warsztatowe.

Drugiego dnia planowana jest główna sesja plenarna. Uroczyście otworzy ją Przewodniczący Copa, Gerd Sonnleitner, przewodniczący Cogeca, Paolo Bruni oraz węgierski minister rolnictwa dr Sandor Fazekas. Podczas sesji plenarnej odbędą się wystąpienia na temat wniosków ustawodawczych Komisji Europejskiej dotyczących WPR po 2013 roku w kontekście postępów i poprawek (Komisarz UE ds. rolnictwa i rozwoju wsi Parlamentu Europejskiego, Dacian Ciolos), opinii Parlamentu Europejskiego na temat WPR po 2013 roku w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w sposób zrównoważony i opłacalny – Przewodniczący Komisi ds. rolnictwa i rozwoju wsi Parlamentu Europejskiego Paolo de Castro. Cypryjska prezydencja wygłosi referat na temat prac Rady UE oraz postępu prac nad wnioskami ustawodawczymi dotyczącymi WPR po 2013 roku. Dyrektor, dział ds. równości płci i zatrudnienia na obszarach wiejskich FAO, Marcela Villarreal mówić będzie o roli rolników w redukcji głodu i zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego. W programie dnia znajduje się również wykład w temacie roli badań i innowacji w zapewnieniu produktywności sektora rolnego UE (Dyrektor ds. biotechnologii, rolnictwa i żywności w DG ds. badań i innowacji Komisji Europejskiej, Maile Rute) oraz dotyczący wniosków ustawodawczych WPR po 2013 roku, jak utrzymać produktywny i rentowny sektor rolny UE w perspektywie akademickiej (Krijn Poppe, Uniwersytet Wageningen). Eurodeputowany Giovanni La Via mówić będzie o potrzebach finansowych zrównoważonej i opłacalnej produkcji rolnej po 2013 roku. Przewodniczący Europejskiego Komitetu Ekonomiczno – Społecznego Staffa Nilsson wyrazi opinie na temat zrównoważonej i opłacalnej produkcji żywności po 2013 roku. Podczas dyskusji panelowej specjaliści postarają się znaleźć odpowiedź na pytanie, w jaki sposób rolnicy mogą zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe prowadząc innowacyjną i opłacalną produkcję. W panelu udział wezmą: Xavier Simon (Agra Europe); eurodeputowany Michel Dantin (EPL); Peter Kendall (przewodniczący NFU), Xavier Beulin (wiceprzewodniczący Copa); przedstawiciel węgierskiego przemysłu spożywczego. Wnioski przedstawi wiceprzewodniczący Copa, Lorenzo Ramos, a uwagi końcowe przewodniczący Copa – Gerd Sonnleitner oraz Paolo Bruni.

Ostatniego dnia kongres rozpocznie wystąpienie Przewodniczącego Światowej Organizacji Rolników (WFO), Roberta Carltona. Mówić będzie o rolnikach jako partnerach na arenie międzynarodowej zapewniających bezpieczeństwo żywnościowe. Następnie Gos zabierze przedstawiciel sektora handlu Carrefour w temacie odpowiedzi sektora handlu na zmieniające się wymagania konsumentów. Kierownik działu marketingu, Pain Quotidien opowie o Międzynarodowych tendencjach żywieniowych i marketingu. Wiceprzewodniczący Cogeca, Christian Pees mówić będzie o Międzynarodowym Roku Spółdzielczości 2012 w kontekście przyszłych działań. W dalszej części dnia dyskusja panelowa dotyczyć będzie umiędzynarodowienia i jego ewentualnych pożądanych skutków. Panel poprowadzą: Jarka Chloupkova; Juha Marttila (wiceprzewodniczący Copa); Kierownik działu marketingu, Pain Quotidien; Przedstawiciel sektora handlu, Carrefour; Eduardo Baamonde (wiceprzewodniczący Cogeca). Wnioski przedstawi Sekretarz Generalny Copa – Cogeca, Pekka Pesonen.

Ponadto, FAO wraz z węgierskim ministerstwem rolnictwa zorganizują konferencję Różnorodność spółdzielni rolniczych w Europie i Azji Środkowej: w jaki sposób możemy dzielić się różnymi doświadczeniami i z nich korzystać.

Poprzedni artykułDotacje na działania informacyjne o WPR
Następny artykułPolisy idą w górę