Strona główna Aktualności Konferencja ,,Produkcja mięsa wieprzowego wysokiej jakości oraz walorów mięsa wieprzowego’’ w Pułtusku

Konferencja ,,Produkcja mięsa wieprzowego wysokiej jakości oraz walorów mięsa wieprzowego’’ w Pułtusku

674
0

18 czerwca br. w Pułtusku odbyła się już druga konferencja organizowana w ramach ,,Czterech konferencji dotyczących produkcji mięsa wieprzowego wysokiej jakości oraz walorów mięsa wieprzowego’’. O zdrowych właściwościach tych produktów mówili znakomici prelegenci, specjaliści branży mięsnej z rozmaitych organizacji rolniczych. Swoją obecnością spotkanie uświetnili: dr Monika Świątkowska (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW), dr inż. Anna Hammermeister oraz dr Piotr Kołodziejczyk z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej ,,POLSUS’’ oraz Jolanta Ciechomska, która reprezentowała Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Konferencja ta była finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

 

Eksperci w dziedzinie mięsa wieprzowego przedstawili kolejno znaczenie promocji dla rynku i konsumenta mięsa wieprzowego, prawidłowy rozród loch w kwestii opłacalności w produkcji trzody chlewnej, kształtowanie w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP oraz kształtowanie jakości mięsa wieprzowego w Systemie PQS (Pork Quality System).

Po otwarciu konferencji przez Przewodniczącego NSZZ RI ,,Solidarność’’ Jerzego Chrościkowskiego o promocji wieprzowiny dla rynku i konsumenta opowiadała dr Monika Świątkowska. Obecnie polska branża mięsna charakteryzuje się niską koncentracją produkcji. Jest to konsekwencja działania takich czynników, jak niska koncentracja podaży żywca wieprzowego. Ponadto występuje duża liczba podmiotów w przemyśle mięsnym, a zwłaszcza w sferze przetwórstwa, co charakteryzuje niski stan techniczny oraz standard sanitarny. Kolejnym czynnikiem wpływającym na sytuację przemysłu mięsnego są słabe powiązania z bazą surowcową przy dużej liczbie podmiotów w przemyśle mięsnym. Powoduje to wzrost znaczenia firm pośredniczących w skupie zwierząt i częste oszustwa rolników, jak i  zróżnicowany poziom technologiczny przemysłu mięsnego.

Coraz bogatsza oferta rynkowa jest efektem zaostrzającej się konkurencji oraz zmiana preferencji i upodobań kulinarnych Polaków. Badania wykazują na wzrost spożycia mięsa wieprzowego wśród Polaków. Konkurencją dla wieprzowiny jest wciąż drób – powodem tego jest jego niższa cena. Trzeba jednak pamiętać, że mięso wieprzowe ma wiele zalet. Poza smakiem i łatwością w przygotowaniu istotna jest jego wartość odżywcza, a zwłaszcza wysoka zawartość białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych.

Członkowie konferencji po wysłuchaniu preelekcji dotyczącej marketingu mięsa wieprzowego mogli dowiedzieć się szczegółów dotyczących prawidłowego rozrodu loch. Ekspertem w tym temacie jest dr Piotr Kołodziejczyk. Przedstawiciel Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej ,,POLSUS’’ przedstawił szczegółową i dokładną prezentację wraz ze zdjęciami, które obrazowały wystąpienie. Według eksperta najistotniejszym czynnikiem wpływającym na opłacalność produkcji trzody chlewnej jest efektywność pracy stada podstawowego. Dobrze produkujące stado podstawowe charakteryzujące się wysoką liczbą prosiąt urodzonych i odsadzonych w ciągu roku i małą liczbą dni nieprodukcyjnych, w których locha nie jest w ciąży i nie karmi prosiąt. Średnio do rozrodu wprowadza się już około 50% loszek rocznie. Oznacza to, że najlepsze z nich rodzą maksymalnie 5 razy i są brakowane. Jednym z najważniejszych elementów właściwego przygotowania loszekdo pełnienia funkcji rozrodczych jest prawidłowe żywienie. Po osiągnięciu dojrzałości (od ok. 90 kg) do loszkarni należy doprowadzić knura. Wystarczającą ilością jest raz dziennie na czas jednej godziny. Dr Kołodziejczyk przedstawił również prawidłowy system żywienia loch podczas ciąży oraz bezpośrednio na kilka dni przed porodem.

Motywy tworzenia QAFP oraz charakterystykę mięsa wyprodukowanego w tym systemie, wyjątkowość cech mięsa wieprzowego oraz zasady przystąpienia do Systemu omówiła Jolanta Ciechomska, koordynator ds. Systemu QAFP Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Jednym z ważniejszych motywów stworzenia QAFP jest ochrona polskich producentów w całym łańcuchu żywnościowym oraz działanie na rzecz konsolidacji branży.

System QAFP zawiera zbiór jasnych reguł dla każdego z podmiotów odpowiedzialnych za poszczególne ogniwa łańcucha produkcyjnego, przynosząc im określone korzyści. Dla hodowcy to szansa na uzyskanie powtarzalnej jakości w swojej hodowli i wyższej ceny za żywiec, producentowi ułatwia konkurowanie na trudnym rynku zwiększając jego wiarygodność w oczach konsumenta. Dystrybutorzy korzystają na wzbogaceniu swojej oferty marką Premium przyciągającą konsumentów gotowych płacić za ponadprzeciętną jakość. Ogólne założenia systemu. System obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w wybranych branżach. System QAFP to budowanie wiarygodności uczestników łańcucha żywnościowego w oczach konsumenta. Jest to system otwarty. Każdy, kto spełni normy określone w zeszytach branżowych może do niego przystąpić. Wyroby certyfikowane znakiem QAFP swoją wyjątkowość opierają na zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa w całym łańcuchu produkcyjnym. Normami są objęte etapy produkcji począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, przetwórstwo, transport, konfekcjonowanie i pakowanie, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży. Dzięki systemowi wzajemnych powiązań następujących po sobie działań, znacząco wzrasta poziom ochrony konsumenta przed ewentualnymi konsekwencjami niekorzystnych zdarzeń w łańcuchu żywnościowym. Produkty opatrzone znakiem QAFP są identyfikowalne na każdym etapie produkcji. Hodowcy w Systemie QAFP dbają o dobrostan zwierząt i ochronę środowiska. Wymagania systemowe są weryfikowane przez niezależną jednostkę certyfikującą.

Kształtowanie jakości mięsa wieprzowego w Systemie PQS to temat wystąpienia dr inż. Anny Hammermeister. PQS (Pork Quality System), w tłumaczeniu System Jakości Wieprzowiny to kompleksowy system wytwarzania wysokiej jakości żywności. Jego celem jest produkcja mięsa wieprzowego o niskiej zawartości tłuszczu przy zachowaniu ważnych dla konsumentów i przetwórców parametrów jakości mięsa. PQS oznacza wysoką jakość mięsa potwierdzoną certyfikatem. To świadectwo zachowania szczególnych norm w zakresie jakości, bezpieczeństwa i kontroli na każdym etapie produkcji. Sposób produkcji w Systemie PQS spełnia wszystkie obowiązujące wymogi prawa w zakresie dobrostanu oraz zdrowia zwierząt i ludzi. Jest również zgodny z przepisami o ochronie środowiska naturalnego. System opiera się na starannie opracowanym sposobie doboru ras krajowych oraz identyfikacji zwierząt, a także określonych zasadach ich żywienia. Obejmuje hodowlę i chów oraz obrót przedubojowy wraz z przetw
órstwem i dystrybucją. Opracowane dla Systemu PQS surowe normy postępowania na każdym z tych etapów wpływają na wysoką jakość mięsa wieprzowego uzyskanego bez udziału tzw. „polepszaczy smaku”, sztucznych dodatków i barwników.

Nowocześnie wdrażane systemy gwarantują wysoką jakość, pełną identyfikowalność, wiarygodność oraz dobrowolność zgodnie z oczekiwaniami rynku. Wdrożenie kompleksowych systemów produkcji wymaga dużej dyscypliny i zaangażowania wszystkich uczestników łańcucha dostaw.

Wystąpienia prelegentów cieszyły się ogromnym zainteresowaniem zgromadzonych słuchaczy, co udowodniła szeroka dyskusja kończąca konferencję. Kultywowanie dyskusji o walorach, zaletach, ale i również wadach mięsa wieprzowego utwierdziła wszystkich w przekonaniu, że wieprzowina jest coraz popularniejszym mięsem chętnie stosowanym w naszej codziennej diecie.  Mięso wieprzowe należy szeroko promować, co udowadnia cykl czterech konferencji, których pomysłodawcą jest NSZZ RI ,,Solidarność. W tym temacie czekają zainteresowanych jeszcze dwie, również finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here