Strona główna Aktualności Konferencja „Polskie Mleko wysokiej jakości od rolnika dla konsumenta”

Konferencja „Polskie Mleko wysokiej jakości od rolnika dla konsumenta”

Konferencja

26 lipca br. w miejscowości Niestum (gmina Ciechanów) odbyła się konferencja pt.: „Polskie mleko wysokiej jakości od rolnika dla konsumenta” zorganizowana przez NSZZ RI „Solidarność” ze środków Funduszu Promocji Mleka w ramach realizacji zadania „Organizacja trzech konferencji dotyczących promocji mleka i jego walorów zdrowotnych”.

Podczas konferencji informacje na temat aktualnej sytuacji na rynku mleka przedstawiła Naczelnik Wydziału Produktów Zwierzęcych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pani Ewa Domańska. W imieniu Pani Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka Agnieszki Maliszewskiej  wystąpił Pan Jakub Wszeborowski, który mówił o polskim mleczarstwie na tle sytuacji międzynarodowej oraz działaniach wspierających eksport. Dr Karol Krajewski wraz z dr Moniką Świątkowską przygotowali prezentację dotyczącą znaczenia promocji dla rynku i konsumenta mleka i przetworów mlecznych.„Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania produkcji mleka wysokiej jakości w obecnej sytuacji ekonomicznej” przedstawił dr inż Waldemar Teter z Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła Uniwersytetu Przyrodniczego. Na zakończenie Pan Jan Zwoliński Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego zaprezentował Krajowy System Jakości Żywności „Jakość Tradycja” promotorem wzrostu konsumpcji mleka i jego przetworów. Uczestnicy konferencji mieli możliwość degustacji mleka oraz przetworów mlecznych.

Please enter your comment!