Strona główna Aktualności Komunikat ze spotkania Prezydium Sztabu Akcji Protestacyjnej NSZZ ,,Solidarność'' z NSZZ RI...

Komunikat ze spotkania Prezydium Sztabu Akcji Protestacyjnej NSZZ ,,Solidarność'' z NSZZ RI ,,Solidarność''

18 lipca br. w siedzibie Komisji Krajowej NSZZ ,,Solidarność’’ w Warszawie odbyło się spotkanie Prezydium Sztabu Akcji Protestacyjnej wraz z Przewodniczącym Komisji Krajowej Piotrem Dudą a Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” na czele z Przewodniczącym Jerzym Chróścikowskim. Tematem rozmów była współpraca przy wrześniowych protestach. Ustalenia, które zapadły podczas dzisiejszego spotkania zostaną ogłoszone w najbliższym czasie.

– Chcielibyśmy aktywnie włączyć się w protest – zadeklarował Jerzy Chróścikowski, przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” – Wielokrotnie podnosiliśmy, że związki rolnicze są pomijane przy rozmowach w Komisji Trójstronnej oraz w Wojewódzkich Komisjach Dialogu Społecznego. Mamy też swoje postulaty, dotyczące m.in. gospodarstw rodzinnych, obrotu ziemią czy systemu ubezpieczeń, które chcielibyśmy dołączyć – dodał.

Mieczysław Jurek, szef ZR Pomorza Zachodniego podkreślił, że w Szczecinie współpraca z rolnikami indywidualnymi układa się bardzo dobrze, a wiele postulatów pokrywa się z solidarnościowymi.

Przewodniczący KK Piotr Duda zapewniał, że podczas wrześniowych protestów każda z grup uczestniczących w akcji będzie miała okazję zwrócić uwagę na swoje problemy.

– Już wcześniej nas wspieraliście, więc z pewnością będzie się nam dobrze współpracowało – powiedział Duda.

Podczas spotkania ustalono również, że reprezentanci NSZZ RI „Solidarność” wejdą w skład ścisłego sztabu akcji.

W odpowiedzi na apel Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjno – Strajkowego NSZZ ,,Solidarność’’ NSZZ Rolników Indywidualnych ,,Solidarność’’ zgłasza swoje pełne poparcie i aktywny udział w zapowiedzianym proteście . Pragniemy również załączyć postulaty naszego Komitetu Protestacyjnego, które z powodu braku dialogu z Rządem RP nie zostały zrealizowane.

Poprzedni artykułOświadczenie na okoliczność śmierci Janusza Rożka
Następny artykułKonferencja w Senacie „Etyka w produkcji i obrocie żywnością”