Strona główna Aktualności Komunikat z posiedzenia Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’ w dniu 25 lutego...

25 lutego 2013 roku w Warszawie odbyło się posiedzenie Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’. W posiedzeniu wzięli udział również przedstawiciele resoru rolnictwa – Podsekretarz Stanu Zofia Szalczyk oraz dyrektor Departamentu Płatności Bezpośrednich w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Joanna Czapla.

Rada Krajowa omówiła protesty rolników w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem województwa zachodniopomorskiego oraz Wieloletnie Ramy Finansowe. Skrytykowano negocjacje na szczycie w Brukseli, w wyniku których utrzymano niekonkurencyjność polskich rolników. W konsekwencji utracą oni 6 miliardów euro z unijnego budżetu.

W związku z powyższym Rada Krajowa NSZZ RI ,,Solidarność’’ podjęła uchwałę o przekształceniu Rady Krajowej w Ogólnopolski Komitet Protestacyjny NSZZ RI ,,Solidarność’’. Zdecydowano, że we wszystkich województwach zostanie zorganizowany protest w tym samym dniu, jeżeli w przeciągu dwóch tygodni premier nie spotka się z Ogólnopolskim Komitetem Protestacyjnym NSZZ RI ,,Solidarność’’.

Przewidywany termin protestu ogólnokrajowego NSZZ RI ,,Solidarność” wyznaczono na 14 marca 2013 roku.

Komunikat z posiedzenia Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’ w dniu 25 lutego 2013 rokuKomunikat z posiedzenia Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’ w dniu 25 lutego 2013 roku

Poprzedni artykułUroczystość XXXII rocznicy Porozumień Ustrzycko-Rzeszowskich
Następny artykułZakopane 2013 rok