Strona główna Aktualności Komunikat z posiedzenia Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’ w dniu 21 lipca...

Komunikat z posiedzenia Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’ w dniu 21 lipca 2012 roku

W dniu 21 lipca 2012 roku odbyło się posiedzenie Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’. Rada Krajowa po odbytej konferencji „WPR 2020” w Senacie pracowała nad określeniem stanowiska w kwestii Wspólnej Polityki Rolnej po 2014 roku. Rada Krajowa tym samym zleciła Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’ dopracowanie stanowiska.

Ponadto Rada Krajowa zobowiązała Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’ do przygotowania projektu zmian ustawy o funduszu promocji oraz bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie krajów członkowskich Unii Europejskiej. Rada Krajowa wyraziła zaniepokojenie dochodowością w rolnictwie, a zwłaszcza pogarszającą się sytuacją na rynku mleka oraz ziemniaków. Wyrażono sprzeciw wobec wprowadzenia ustawy o zmianach programowych w szkołach wobec nauczania historii i dyskryminacji języka polskiego. Zaapelowano o udział w krajowym proteście dotyczącym obrony wolności polskich mediów i uzyskania przez Telewizję Trwam miejsca na cyfrowym multipleksie, który odbędzie się 15 września br. w Warszawie.

Rada Krajowa NSZZ RI ,,Solidarność’’ zwraca się do Premiera o pilne spotkanie z władzami Związku w celu rozwiązania najpilniejszych problemów dotyczących polskich rolników.

Poprzedni artykułUnijna Polityka Rolna 2014-2020 – konferencja w Senacie
Następny artykułMleczna interwencja po raz trzeci