Strona główna Aktualności Komunikat z posiedzenia Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 28...

Komunikat z posiedzenia Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 28 września 2011 roku

Komunikat
z posiedzenia Prezydium NSZZ RI „Solidarność”

W dniu 28 września 2011 roku w Biłgoraju, odbyło się kolejne posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”. Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” wyraziło swój zdecydowany sprzeciw wobec spekulacyjnych działań Rządu Rzeczypospolitej Polskiej, skutkujących zaniżaniem kursu euro przed dniem 30 września 2011 roku, to jest dniem z którego kurs euro stanowi podstawę naliczania dopłat bezpośrednich na rok 2012.

Prezydium domaga się zaprzestania świadomych działań spekulacyjnych, które spowodują obniżenie wysokości dopłat bezpośrednich dla polskich rolników. W trakcie posiedzenia podjęło również uchwałę w sprawie zwrotu podatku akcyzowego za paliwo rolnicze, w której domaga się od Rządu Rzeczypospolitej Polskiej

zwiększenia stawki zwrotu podatku akcyzowego za paliwo rolnicze z obecnie obowiązującej stawki 0,85 PLN do maksymalnie dopuszczalnej wysokości nie mniejszej niż 1,20 PLN.

Stawka na paliwo jest utrzymana już 3 lata na niezmienionym poziomie, gdzie w krajach UE rolnicy mają 100% zwrotu akcyzy.

Dotychczasowe działania Rządu doprowadzą do kolejnego obniżenia dochodów rolników w związku z tym Prezydium NSZZ RI „Solidarność” zapowiedziało podjęcie akcji protestacyjnej.

W trakcie obrad Prezydium po raz kolejny poruszono także kwestię ochrony rolników przed upadającymi oraz nierzetelnymi firmami i podmiotami skupowymi, podjęto uchwałę w tej sprawie.

Prezydium proponuje regulację, na zasadach zbliżonych do Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, które umożliwią rolnikom odzyskanie przynajmniej w części należnych środków finansowych za odstawione płody rolne, w przypadku niewypłacalności lub upadłości podmiotu skupowego.

Prezydium NSZZ RI „Solidarność” ponownie domaga się zmiany zapisów art. 33 ustawy o emeryturach kapitałowych, która z dniem 8 stycznia 2009 roku wprowadziła zmiany do ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniach społecznych rolników, aby rolnicy ubezpieczeni w KRUS mogli otrzymać wcześniejszą emeryturę z KRUS, podobnie jak mają taką możliwość pracownicy ubezpieczeni w ZUS.

Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” omówiło również uruchomienie akcji Krajowej Spółki Cukrowej S.A. i porozumień branżowych.

Poprzedni artykułKomunikat w sprawie promocji
Następny artykułBiogaz rolniczy