Strona główna Aktualności Komunikat z posiedzenia Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’

Komunikat z posiedzenia Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’

W dniu 18 września br. w siedzibie Związku odbyło się posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’.

Prezydium Rady Krajowej wyraziło sprzeciw wobec wprowadzenia podatku dochodowego w rolnictwie. Związek krytycznie ocenia zapowiedź Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w wyżej wymienionej sprawie, gdyż zafunkcjonowanie podatku dochodowego zagraża egzystencji gospodarstw rodzinnych.

Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’ negatywnie ocenia łączenie Zakładów Azotowych w Tarnowie i Puławach. NSZZ RI ,,Solidarność’’ domaga się zabezpieczenia interesów państwa polskiego. Dotyczy to rolnictwa, jak i dziedziny energetyki – oba zakłady są największymi odbiorcami gazu w Polsce. Związek żąda, by w pierwszej kolejności została uchwalona ustawa zabezpieczająca 50% udziału Skarbu Państwa dla sektora chemicznego i energetycznego.

Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’ nie zgadza na dopuszczenie do przetargów ograniczonych na powiększenie gospodarstw rodzinnych osób podstawionych.

Związek popiera postulaty rolników wystosowane w związku z protestem w Szczecinie w dniu 20.09.2012 r.

Ponadto Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’ apeluje o czynny udział  struktur regionalnych Związku w akcję protestacyjną ,,Obudź się Polsko!’’ w dniu 29.09.2012 br.

Please enter your comment!