Strona główna Aktualności Komunikat z Posiedzenia Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 7...

Komunikat z Posiedzenia Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 7 stycznia 2014 roku

Komunikat z Posiedzenia Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI

W dniu 7 stycznia 2014 roku, w siedzibie Biura Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w Warszawie, odbyło się pierwsze w tym roku posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”.

Podczas spotkania poruszono zagadnienia  aktualnej sytuacji w rolnictwie w tym kwestie środków finansowych na rolnictwo w budżecie Państwa na rok 2014, kwestie protestów rolniczych, obrotu ziemią w tym poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa (druk 1925), dochodowości w rolnictwie, współfinansowania udziału organizacji rolniczych w ponadnarodowych organizacjach rolników, kwestie kształtu PROW oraz dopłat bezpośrednich dla rolników w latach 2014-2020 a także sprawy bieżące.

Prezydium podjęło następujące uchwały:

– uchwałę wyrażającą po raz kolejny sprzeciw wobec planowanego przez Rząd przesunięciu środków z budżetu PROW 2014-2020 na płatności bezpośrednie.

– uchwałę w sprawie konieczności dalszego współfinansowania uczestnictwa organizacji rolniczych w ponadnarodowych organizacjach rolników

– uchwałę w sprawie przekazania Związkowi do negocjacji końcowej wersji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

W odniesieniu do przesunięcia środków z II na I filar WPR, w opinii Związku jest to działanie niekorzystne dla rolników, gdyż przy nieznacznym wzroście stawki płatności podstawowej, powoduje uszczuplenie budżetu na modernizację gospodarstw rolnych, które są już i tak niższe niż w PROW 2007-2013.

Stosowne uchwały zostały przekazane Prezesowi Rady Ministrów oraz Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Poprzedni artykułZmiany w przepisach dotyczących zakupu ziemi
Następny artykułProtesty rolników w Szczecinie i Pławinku. ROLNICY SZYKANOWANI!!!