Strona główna Aktualności Komunikat w sprawie producentów warzyw

Komunikat w sprawie producentów warzyw

KOMITETY COPA-COGECA SĄ ROZCZAROWANE DECYZJĄ RADY UE O OGRANICZENIU FUNDUSZY DLA ORGANIZACJI PRODUCENTÓW WARZYW I OWOCÓW O 80 MILIONÓW EURO W BUDŻECIE UE NA ROK 2012

Komitety Copa-Cogeca wyraziły swoje rozczarowanie z powodu dzisiejszej decyzji ministrów UE, którzy postanowili ograniczyć fundusze dla organizacji producentów warzyw i owoców UE o 80 milionów Euro w projekcie budżetu UE na rok 2012. Sekretarz Generalny Komitetów Copa-Cogeca Pekka Pesonen powiedział „Producenci warzyw i owoców UE zmagają się z poważnym kryzysem, a cięcia budżetowe nie pomagają im w rozwiązaniu tego problemu”. Rada UE zadecydowała, że zaproponowane przez Komisję zwiększenie wydatków o 4,9% w roku 2012 powinno zostać ograniczone do 2,02%. Ponieważ inflacja w przyszłym roku najprawdopodobniej wyniesie 2%, decyzja Rady oznacza de facto zamrożenie wydatków. Wydatki na rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich UE realnie spadną o 0,6%, jeśli weźmie się pod uwagę inflację. Sekretarz Pesonen ostrzegał, że największe cięcia zostaną dokonane w przypadku organizacji producentów warzyw i owoców UE, ponieważ fundusze dla nich przeznaczone będą o 80 milionów Euro niższe w porównaniu z pierwotną propozycją Komisji. Ponadto przewidziano ograniczenie wydatków na program „Owoce w szkole” o 26 milionów Euro, co jest niezgodne z celem UE, którym jest promocja zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodych ludzi. Również działania te nie wspierają sektora warzyw i owoców, który ucierpiał z powodu niedawnego kryzysu. Równocześnie ograniczono wydatki na instrumenty poprawy jakości o 2 miliony Euro, mimo że UE pragnie zachęcić producentów do wytwarzania produktów wysokiej jakości. Także zmniejszono wydatki na krajowe programy wsparcia w sektorze wina o 20 milionów Euro oraz dopłaty dla grup producentów na wstępne uznawanie, również o 20 milionów Euro.

Poprzedni artykułDożynki Jasnogórskie
Następny artykułKomunikar ARiMR o flocie rybackiej