Strona główna Aktualności Komunikat Prasowy COPA-COGECA Z ZADOWOLENIEM PRZYJMUJE DEBATĘ MINISTERIALNĄ NA TEMAT INSTRUMENTÓW...

Komunikat Prasowy COPA-COGECA Z ZADOWOLENIEM PRZYJMUJE DEBATĘ MINISTERIALNĄ NA TEMAT INSTRUMENTÓW ZARZĄDZANIA RYNKIEM I APELUJE O ICH WZMOCNIENIE

Komunikat Prasowy

Ze względu na zwiększające się wahania rynku, Copa-Cogeca przyjęła dzisiaj z zadowoleniem debatę ministrów rolnictwa UE na temat instrumentów koniecznych do zarządzania rynkami rolnymi i apelowała o wzmocnienie ich wzmocnienie. Copa-Cogeca podkreślała w czasie spotkania wysokiego szczebla z duńską prezydencją, że zwłaszcza prawa sadzenia w sektorze wina i kwoty produkcji cukru muszą zostać przedłużone.

Instrumenty te są uwzględnione w jednolitej Wspólnej organizacji rynków (WOR) w ramach Wspólnej polityki rolnej (WPR). Przewodniczący Cogeca Paolo Bruni powiedział “Nadmierne wahania zniekształcają rynki, rujnują gospodarstwa, destabilizują przemysł rolno-spożywczy, co dotyka szczególnie kraje mniej rozwinięte. Przyszła WPR potrzebuje znacznie mocniejszych instrumentów od tych zaproponowanych przez Komisję, aby rolnicy i spółdzielnie rolne mogły lepiej zarządzać rynkiem. Jest to niezmiernie ważne. Organizacje producentów, takie jak spółdzielnie rolne, odgrywają ważną rolę pomagając rolnikom w lepszym zarządzaniu ekstremalnymi wahaniami na rynkach rolnych”. Copa-Cogeca nawołuje o wzmocnienie tych instrumentów, aby rolnicy mogli sobie lepiej radzić z tego rodzaju kryzysami oraz w celu poprawy pozycji rolników w łańcuchu żywnościowym. Dzięki temu rolnicy będą mogli uzyskać lepsze przychody z rynku i sprostać wzrastającemu zapotrzebowaniu na żywność na świecie, które najprawdopodobniej wzrośnie o 70% do roku 2050.

Przewodniczący Bruni powiedział, że Komisja wykonała krok we właściwym kierunku rozszerzając listę produktów dla których można uznać organizacje producentów (OP) w ramach reformy WPR, jednakże zaznaczył, że należy stworzyć jasną definicję OP w UE.

Sekretarz Generalny Copa-Cogeca Pekka Pesonen następnie nawoływał o przedłużenie unijnych kwot produkcji cukru do co najmniej 2020 i nie o wycofywanie ich w 2015. Wielu ministrów popiera ten apel. „Instrumenty rynkowe zaproponowane przez Komisję dla sektora mleka nie są wystarczające ze względu na podatność rynku na siły rynkowe i wahania. Instrumenty takie jak interwencje i prywatne przechowywanie są niezmiernie ważne, jednakże ceny interwencyjne masła i odtłuszczonego mleka w proszku w UE muszą zostać zaktualizowane, tak aby uwzględniały wyższe koszty produkcji. W sektorze wina należy utrzymać prawa sadzenia w celu zapewnienia równowagi na rynku wina i utrzymania zatrudnienia na obszarach wiejskich. Już 13 państw członkowskich i wielu eurodeputowanych poparło te propozycje”, podkreślił. Na zakończenie, Sekretarz Generalny podziękował duńskiej prezydencji za ambitne plany posuwające do przodu reformę WPR.

Please enter your comment!