Strona główna Aktualności Komunikat NSZZ RI „Solidarność” w związku z II czytaniem projektu ustawy o...

Komunikat NSZZ RI „Solidarność” w związku z II czytaniem projektu ustawy o wstrzymaniu sprzedaży ziemi z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa

31 marca br. Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyjęła szereg poprawek do projekt ustawy o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie innych ustaw. Po wcześniejszych uwagach zgłaszanych przez NSZZ RI „Solidarność”, do ustawy podczas prac legislacyjnych w komisjach i podczas II czytania na posiedzeniu plenarnym wprowadzone zostały poprawki, w części uwzględniające nasze postulaty, w tym m.in.:

–  zlikwidowano konieczność obowiązkowego ubezpieczenia w KRUS dla rolników posiadających powyżej 50 ha ziemi, o co wnioskowaliśmy już podczas pierwszego posiedzenia komisji. Pozostawienie takiego zapisu wykluczyłby tzw. rolników „dwuzawodowców” pracujących zawodowo poza gospodarstwem  możliwości  prowadzenia rodzinnego gospodarstwa rolnego

– doprecyzowano kwestie związane z nabywaniem nieruchomości przez małżonków do majątku wspólnego, wprowadzając zapis, iż wystarczającym jest aby jeden z małżonków spełniał kryteria rolnika indywidualnego

– zniesiono możliwość ustanowienia dodatkowego zabezpieczenia hipoteki, przewyższającego wartość rynkową nabywanej nieruchomości.

– wprowadzono na rzecz Agencji prawo do pierwokupu udziałów zbywanych przez spółki prawa handlowego, będące właścicielem nieruchomości rolnych

NSZZ RI „Solidarność” z zadowoleniem przyjęło powyższe zmiany wprowadzone do ww. ustawy. Związek na bieżąco będzie monitorować dalszy przebieg prac legislacyjnych.

Poprzedni artykułSpotkanie przedstawicieli NSZZ RI „Solidarność” z wiceministrem Zbigniewem Babalskim
Następny artykułUroczystość nadania nazwy ronda im. NSZZ Rolników Indywidualnych "Solidarność"