Strona główna Aktualności KOMUNIKAT NSZZ RI „SOLIDARNOŚĆ” W SPRAWIE GŁOSOWANIA NAD USTAWĄ O KSZTAŁTOWANIU USTROJU...

KOMUNIKAT NSZZ RI „SOLIDARNOŚĆ” W SPRAWIE GŁOSOWANIA NAD USTAWĄ O KSZTAŁTOWANIU USTROJU ROLNEGO

W związku z głosowaniem w Senacie dotyczącym ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego NSZZ RI „Solidarność” wyraża głębokie oburzenie wobec faktu wprowadzenia przez senatorów Platformy Obywatelskiej poprawek, które burzą  kształt ustawy wynegocjowany przez NSZZ RI „Solidarność” z Premier Ewą Kopacz i pozwalają na spekulacyjny obrót gruntami rolnymi, a wręcz go ułatwiają.

NSZZ RI „Solidarność” domaga się od premier Ewy Kopacz wywiązania się z obietnic składanych podczas czerwcowych negocjacji i do przyjęcia ustawy w kształcie uchwalonym przez Sejm w dniu 25 czerwca br.  Oczekujemy, że Pani Premier jako Przewodnicząca Platformy Obywatelskiej zdyscyplinuje posłów swojej partii do odrzucenia w głosowaniu bardzo niekorzystnych poprawek, a ustawa zostanie przyjęta zgodnie ze stanowiskiem rządu w kształcie wynegocjowanym ze strona społeczną, ustalonym i uzgodnionym przez Panią Premier z NSZZ RI „Solidarność”.

W innym przypadku NSZZ RI „Solidarność” nie wyklucza podjęcia działań statutowych, łącznie  z kontynuacją zawieszonego protestu, gdyż wprowadzone przez Platformę Obywatelską w Senacie rozwiązania pozwalają na spekulacyjny obrotów ziemią.

Komentarz Przewodniczącego NSZZ RI „Solidarność” Jerzego Chróścikowskiego

Komentarz Zastępcy Przewodniczącego NSZZ RI „Solidarność” Zbigniewa Obrockiego