KOMITETY COPA-COGECA POCHWALAJĄ DECYZJĘ KOMISJI W SPRAWIE AKTYWOWANIA POMOCY
DLA PRYWATNEGO PRZECHOWALNICTWA DLA WIEPRZOWINY
Komitety Copa-Cogeca z zadowoleniem przyjęły dzisiaj decyzję powziętą przez UE w sprawie aktywowania pomocy dla prywatnego przechowalnictwa dla wieprzowiny, podkreślając, że powinno przyczynić się to do poprawy dramatycznej sytuacji europejskich producentów wieprzowiny.
Pekka Pesonen, Sekretarz Generalny Komitetów Copa-Cogeca, podkreślił “ Cieszę się z propzycji Pana Daciana Ciolosa, Europejskiego Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europejskie ceny wieprzowiny osiągnęły historycznie niski poziom, co jest konsekwencją kryzysu, w którym znajduje się sektor od trzech lat. Ceny rynkowe, które są o 10% niższe niż w 2009 roku, nie pozwalają pokryć kosztów produkcji, co powoduje w związku z tym straty w wysokości 25 euro na świnię. Ponadto, ostatnie szacunki Komisji pokazały, że ta dramatyczna sytuacja nie poprawi się w ciągu nadchodzących miesięcy. Pochwalam zatem decyzję odnoszącą się do aktywowania pomocy la prywatnego przechowalnictwa dla wieprzoiwny, co powinno pomóc w zrównoważeniu sytuacji rynkowej. Refundacje wywozowe dla europejskiej wieprzowiny również będą musiały być aktywowane w następstwie ponownego wprowadzenia na rynek przechowywanego mięsa, aby uniknąć kolejnego spadku cen”. Decyzja ta została również dobrze przyjęta przez wielu europejskich ministrów ds. rolnictwa na dzisiaejszym spotkaniu, a Komisja ma zamiar wdrożyć ją przed końcem tego tygodnia. Komitety Copa-Cogeca przedstawiły te wnioski na dzisiejszym spotkaniu z europejskimi ministrami rolnictwa, a organizacje członkowskie podkreśliły je w trakcie spotkań z krajowymi ze swoimi ministrami. Pan Pesonen dodał: “Unia Europejska musi przeanalizować długoterminowe perspektywy dla sektora oraz znaleźć rozwiązania, które pozwolą na zapewnienie jego przyszłości. Pochwalam zatem decyzję Komisji w sprawie utworzenia rozszerzonej grupy konsultacyjnej dla zainteresowanych stron oraz decydentów politycznych UE. Europejscy producenci wieprzowiny nie otrzymują żadnego wsparcia od UE. Rolnicy natomaist muszą spełniać coraz bardziej kosztowne obowiązki w zakresie środowiska i dobrostanu zwierząt, których nie muszą wypełniać importowane produkty. Hormony wzrostu w hodowli trzody chlewnej są również zakazane z Unii Europejskiej, a są one powszechnie stosowane w Ameryce Łacińskiej. Fakt ten poważanie osłabia konkurencyjność europejskich rolników. Ponadto, 50% naszych producentów wieprzowiny zależy bezpośrednio od tej produkcji jako środka przeżycia. Jeżeli nic nie zostanie zrobione, coraz więcej europejskich gospodarstw będzie musiało zakończyć działalność, a europejscy konsumenci będą musieli polegać na imporcie, który nie spełnia odpowiednich wymagań. Europejski sektor wieprzowiny odgrywa również ważną rolę w tworzeniu miejsc pracy na obszarach wiejskich, szacuje się, że jedno na sześć miejsc pracy w UE zależy od produkcji rolnej”.