Strona główna Aktualności Komunikat Copa-Cogeca dot. warzyw

Komunikat Copa-Cogeca dot. warzyw

KOMITETY COPA-COGECA NALEGAJĄ, ABY PAŃSTWA CZŁONKOWSKIE ZNIOSŁY NIEUZASADNIONE OGRANICZENIA HANDLOWE PO TYM JAK KOMISJA STWIERDZIŁA, ŻE ŹRÓDŁO ZAKAŻEŃ JEST NIEZNANE

Komitety Copa-Cogeca zaapelowały dzisiaj do krajów UE i spoza UE o zniesienie nieuzasadnionych ograniczeń handlowych dla warzyw z UE, po tym jak Komisja potwierdziła, że znane jest pochodzenie bakterii e-coli. Sekretarz Generalny Komitetów Copa-Cogeca Pekka Pesonen powiedział “W żadnym wypadku nie można wprowadzać ograniczeń handlowych gdy nie znamy źródła zatrucia. Kryzys ten głęboko dotkną europejskich producentów warzyw, którzy tracą miliony euro dziennie.

Z tego powodu niektórzy rolnicy i spółdzielnie rolne będą zmuszeni zamknąć swoją działalność”. “Oczekujemy, że Komisja w najbliższym czasie stworzy plan, którego celem będzie pokrycie tych ogromnych strat gospodarczych. Uważamy, że należy natychmiast uruchomić pomoc w trybie wyjątkowym. W perspektywie długoterminowej trzeba stworzyć instrumenty promocyjne aby wzmocnić sprzedaż tych odżywczych produktów, które przestrzegają najwyższych standardów produkcji na świecie, aby odbudować zaufanie konsumentów”.

Please enter your comment!