Strona główna Aktualności Komunikat Copa-Cogeca

Komunikat Copa-Cogeca

KOMITETY COPA-COGECA PODKREŚLAJĄ ŻE INSTRUMENTY, KTÓRE ZOSTAŁY WPROWADZONE W CELU POPRAWY TRUDNEJ SYTUACJI W SEKTORZE WIEPRZOWINY BYŁY SUKCESEM I PODKREŚLAJĄ INSTRUMENTY, KTÓRE MOGŁYBY BYĆ WPROWADZONE W PERSPEKTYWIE DŁUGOTERMINOWEJ.

Komitety Copa-Cogeca podkreśliły dzisiaj instrumenty powzięte w celu poprawy dramatycznej sytuacji europejskiego sektora wieprzowiny, instrumenty, których domagały się Komitety Copa-Cogeca i które odniosły sukces. Komitety Copa-Cogeca podkreślają również instrumenty pozwalające na poprawę sytuacji sektora w perspektywie długoterminowej. Związane jest to z debatami prowadzonymi na forum grupy roboczej „Wieprzowina” Komitetów Copa-Cogeca. Przewodniczący grupy roboczej „Wieprzowina” Komitetów Copa-Cogeca, Pan Tavares, podkreślił: „W związku z kryzysem, który widoczny był w europejskim sektorze wieprzowiny w 2007 roku, Komitety Copa-Cogeca zrobiły wszystko, aby wprowadzić odpowiednie instrumenty w celu wyjścia z kryzysu. Koszty pasz ostatnio znacznie wzrosły, co wpłynęło na producentów, ponieważ koszty te stanowią między 60% i 65% całkowitych kosztów produkcji i producenci znajdują się w trudnej sytuacji zważywszy na wysokie koszta środków produkcji i niskie ceny.” „Decyzja Komisji odnosząca się do czasowego otwarcia w lutym pomocy dla prywatnego przechowalnictwa dla wieprzowiny, o co prosiły Komitety Copa-Cogeca, pozwoliła na poprawę sytuacji na rynku w perspektywie krótkoterminowej, wraz z wycofaniem nadwyżki podaży na rynku. Ceny nieco wzrosły w głównych krajach producenckich wieprzowiny. Pierwsze ilości mięsa zostaną uwolnione z zapasów w maju i musimy zrobić wszystko, aby przechowywane mięso było eksportowane, po tym jak pojawi się ono na rynku, aby uniknąć trudnej sytuacji cenowej ” wyjaśnił Przewodniczący. Przewodniczący dodał : „Cieszę się, że Europa ostatnio uzyskała porozumienie w sprawie nowych wspólnotowych reguł pozwalających na import pasz zawierających ślady GMO, do poziomu 0,1%, które nie posiadają zezwoleń, Zrobiliśmy wszystko, aby reguły te zostały wprowadzone i jest to krok w dobrym kierunku. W przeciwnym razie, ceny pasz nadal by wzrastały, co kosztowałoby europejskich rolników kilkaset milionów euro”. ” Pochwalamy również mapę drogową odnoszącą się do TSE Komisji oraz nowy projekt raportu
eurodeputowanego Dagmar Roth-Behrend, w którym zawarta jest propozycja zniesienia zakazu żywieniowego dla nieprzeżuwaczy, pod warunkiem, że respektowane są wytyczne mapy drogowej dla TSE, takie jak testy. Domagamy się tego już od pewnego czasu w celu zredukowania naszej zależności od importowanej soi „, podkreślił Przewodniczący. Pekka Pesonen, Sekretarz Generalny Komitetów Copa-Cogeca, przypomniał: “Bardzo ważne jest, aby obecne instrumenty zarządzania rynkiem wieprzowiny były utrzymane i wzmocnione w celu poprawienia sytuacji w perspektywie długoterminowej. Wieprzowina musi być lepiej promowana na rynkach europejskich i na rynkach światowych. Ponadto, pozycja rolników na łonie łańcucha żywnościowego musi być wzmocniona w związku z ogromną siłą nabywczą supermarketów. UE musi stosować obecną legislację, aby unikać nadużyć i praktyk antykonkurencyjnych oraz musi wprowadzać w tym przypadku odpowiednie sankcje. Koniecznie trzeba przygotować Dyrektywę w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych. “Rolnicy muszą być wynagradzani za swoje zaangażowanie na rzecz zapewniania odpowiedniej ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt i bezpieczeństwa żywności; musi być to odzwierciedlone w ostatecznej cenie. Importowane produkty również muszą spełniać wysokie standard UE. Ponadto, nowa analiza przeprowadzona przez Komitety Copa-Cogeca w sprawie umowy o liberalizacji handlu między Unią Europejską i Ameryką Łacińską, Trade Bloc Mercosur, pokazuje, że tego typu porozumienie może być destrukcyjne dla sektora europejskiego rolnictwa i może spowodować ogromny wzrost importu wieprzowiny, która nie respektuje europejskich standardów”, podsumował Pan Pesonen.

Poprzedni artykułKomunikat
Następny artykułDary dla Polaków na Ukrainie