Strona główna Nowości Nowości Jakość mięsa wołowego – europejska oraz polska perspektywa

Jakość mięsa wołowego – europejska oraz polska perspektywa

584
0

Przewodniczący NSZZ RI ,,Solidarność’’ Jerzy Chróścikowski uczestniczył w otwarciu międzynarodowej konferencji pt. „Jakość mięsa wołowego – europejska oraz polska perspektywa”.

Konferencja miała charakter międzynarodowy. Jej uczestnikami byli specjaliści i naukowcy z krajów o większym doświadczeniu w nowoczesnej produkcji mięsa wołowego. Podczas spotkania podkreślono, że przez wiele lat nie było w Polsce warunków rozwoju procesów konsolidacyjnych w produkcji, uboju, przetwórstwie i handlu.

Minister Stanisław Kalemba zwrócił uwagę na to, że pomimo niskiego spożycia wołowiny w Polsce bardzo dobrze rozwija się jej eksport. Ten produkt wysyłany jest do 60. państw. W produkcji mięsa wołowego zajmujemy 8. miejsce w Unii Europejskiej.

Szef resortu rolnictwa przedstawił także aktualną sytuację dotycząca zmian w przyszłej Wspólnej Polityce Rolnej i polskiego stanowiska w tym zakresie. Podkreślił przy tym znaczenie wielkości środków finansowych, jakie będą skierowane na II filar WPR, czyli na rozwój i modernizację.

Poprzedni artykułIX Międzynarodowa Konferencja "Europa Wielkich Szans" Tuczno, Toruń, Bruksela
Następny artykułOdpowiedź Ministerstwa Skarbu Państwa dotycząca konsolidacji Zakładów Azotowych w Tarnowie – Mościcach S.A z Zakładami Azotowymi Puławy S.A
NSZZ RI „Solidarność” jest powołany do reprezentowania i obrony godności, praw, jedności zawodowej, interesów zawodowych rolników na poziomie krajowym i międzynarodowym zgodnie z ideami „Solidarności” oraz zasadami etyki chrześcijańskiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj