Strona główna Nowości Nowości Inwestycja w sprzęt

Inwestycja w sprzęt

20% wzrostu liczby rejestracji nowych ciągników rolniczych w lipcu oznacza, że tegoroczny wynik sprzedaży przejdzie do historii. Pomimo występowania upalnej pogody oraz wzmożonej pracy na polach, rolnicy inwestują w nowy sprzęt.

Liczba fabrycznych traktorów rolniczych zarejestrowanych w ostatnich miesiącach oznacza, że w tym roku po raz kolejny zostanie pobity rekord sprzedażowy. Dynamika wzrostu jest wciąż na tym samym poziomie. Z danych MSWiA wynika, że w lipcu rolnicy kupili i zarejestrowali 1963 nowych ciągników rolniczych, o 4% więcej niż w czerwcu tego roku oraz o 20% więcej niż w analogicznym okresie 2011 roku. W pierwszych siedmiu miesiącach 2012 roku sprzedano blisko 13 000 nowych ciągników rolniczych. Do rekordowego 2011 roku brakuje tylko 4 000 sztuk.

Liderem od stycznia do lipca była marka New Holland. Rolnicy zakupili blisko 2 500 ciągników tej marki. Sprzedaż wzrosła o 52,5% w stosunku do analogicznego okresu 2011 roku. Drugą najczęściej wybieraną marką był czeski Zetor. Marka sprzedała 1721 nowych ciągników rolniczych. Zostało zarejestrowanych o 754 sztuki więcej fabrycznych ciągników tej marki niż przed rokiem. Trzecie miejsce zajął amerykański koncern John Deere. 1648 rolników kupiło traktory tej marki.

źródło: Pierwszy Portal Rolny

Poprzedni artykułWyższe ceny zbóż