Strona główna Aktualności Interwencja NSZZ RI „Solidarność” na rynku trzody chlewnej

Interwencja NSZZ RI „Solidarność” na rynku trzody chlewnej

W dniu 10 czerwca Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Tomasz Obszański wystosował pismo do Henryka Kowalczyka, Wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w związku z tragiczną sytuacją producentów trzody chlewnej o kontynuowanie pomocy dla producentów loch.

NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” w związku z pogłębiającą się tragiczną sytuacją producentów trzody chlewnej w naszym kraju, widzi dużą potrzebę kolejnego wsparcia dla hodowców loch i prosiąt w gospodarstwach rodzinnych.

W związku z powyższym zwracamy się do Ministra Rolnictwa o wznowienie programu dopłat dla rolników hodujących lochy.

Wdrożony program na rzecz pomocy hodowcom loch wspomógł utrzymanie stad prosiąt co jest kluczowe dla rozwoju polskiej hodowli trzody chlewnej.

Jako NSZZ RI „Solidarność” wnioskujemy o pilne wprowadzenie długoterminowej pomocy tak aby rolnicy mieli gwarancje wsparcia do momentu ustabilizowania się rynku. Czteromiesięczny okres działania programu pomaga tylko doraźnie, dlatego długoterminowa pomoc mogłaby przyczynić się do przeciwdziałania likwidacji stad podstawowych.

Poprzedni artykułInterwencja NSZZ RI „Solidarność” ws. sytuacji na rynku zbóż
Następny artykułPosiedzenie Prezydium Copa-Cogeca