Strona główna Aktualności Informacja Prezydium NSZZ RI „Solidarność” dotycząca protestu

Informacja Prezydium NSZZ RI „Solidarność” dotycząca protestu

W związku z protestem rolników przeciwko przyjęciu nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt (tzw. „piątka dla zwierząt”), który ma się odbyć 30 września w Warszawie o godzinie 10.00 (rozpoczęcie na Placu Trzech Krzyży), w dniu wczorajszym Przewodnicząca NSZZ RI „Solidarność” Pani Teresa Hałas zwołała w trybie pilnym Prezydium Związku na którym zapadły następujące decyzje – NSZZ RI „Solidarność” podtrzymuje swoje stanowisko domagając się odrzucenia ustawy, która narusza elementarne konstytucyjne prawo własności, swobody działalności gospodarczej i jest skrajnie niekorzystna, gdyż jej zapisy godzą w egzystencję polskich gospodarstw rodzinnych.

NSZZ RI „Solidarność” zdecydowanie sprzeciwia się także sposobowi procedowania nad ustawą i brakiem konsultacji jej zapisów ze środowiskiem rolniczym, która w to środowisko bezpośrednio uderza. Jest to elementarne złamanie zasad dialogu społecznego. Przyjęcie ww. ustawy może doprowadzić do bankructwa wielu gospodarstw rodzinnych i do zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego społeczeństwa.

Ze względu na fakt, iż NSZZ RI „Solidarność” nie jest organizatorem protestu, Prezydium Związku postanowiło pozostawić decyzje o przystąpieniu do protestu przewodniczącym poszczególnych Rad Wojewódzkich NSZZ RI „Solidarność”.

Please enter your comment!