Posiedzenie grupy roboczej „Owoce i warzywa”
W dniach 12 i 13 kwietnia br. w Brukseli odbyły się spotkania grupy roboczej i konsultacyjnej „Owoce i warzywa” Komitetów COPA COGECA. Członkowie grupy roboczej „Owoce i warzywa” obradowali 12 kwietnia br. Wśród tematów dyskusji znalazły się m. in. kwestie zdrowia roślin. Zwracano uwagę na potrzebę rozszerzenia solidarniej odpowiedzialności za zdrowotność produktów roślinnych na operatorów prywatnych i ujednolicenie kryteriów kontroli organizmów szkodliwych we wszystkich krajach UE.
Dyskutowano nad problemami importu produktów roślinnych z krajów trzecich. Poruszono także temat zwrotu kosztów wycofania produktów z rynku i zmiany jakie zaszły w tym systemie. Mówiono też o innych niż wycofanie z rynku instrumentach prewencji przed kryzysami, w tym o sytuacji na rynku cytrusów i warzyw. Przedstawiono informację na temat spotkania platformy b2b grupy roboczej „łańcucha żywnościowego”. We wnioskach ze spotkania wskazano, że w łańcuchu żywnościowym brak jest równowagi. Występuje dysproporcja w sile przetargowej między różnymi ogniwami łańcucha, m. in. z jednej strony istnieje bardzo duża liczba gospodarstwa (ok. 13,4 mln) a z drugiej strony jest niewiele pomiotów zajmujących się dystrybucją żywności. Następuje globalizacja sieci dystrybucyjnej, co w konsekwencji prowadzi do obniżania cen, w wyniku tego procesu rolnicy uzyskują coraz to niższe ceny za swoje produkty. W niektórych sektorach rolnictwa występują nadwyżki produktów. Wszystkie te czynniki prowadzą do spadku cen. Generalny wniosek płynący z analizy to taki, że w łańcuchu żywnościowym jest nierównowaga i prowadzone są nieuczciwe praktyki handlowe. Jak zauważyli uczestnicy, nieuczciwe praktyki w stosunku do producentów mają bardzo często miejsce. W dyskusji wyrażono przekonanie, że powinny powstać dyrektywy unijne, które zapobiegałyby nieuczciwym praktykom handlowym w łańcuchu żywnościowym. W dalszej części spotkania poruszano również problem standardów na produkty sektora ogrodniczego. Zwracano uwagę na import gruszek z Chin, których jakość różni się europejskich norm. Dyskutowano czy potrzebne są nowe normy jakościowe, (np. dla grzybów) oraz czy potrzebna jest harmonizacji obowiązujących norm. Ostania cześć spotkania poświęcona była przygotowaniu posiedzenia grupy konsultacyjnej „Owoce i warzywa”. W dniu 13 kwietnia br. odbyło się spotkanie grupy konsultacyjne „Owoce i warzywa” Komitetów COPA COGECA z przedstawicielami Komisji Europejskiej. Wśród tematów poruszanych na spotkaniu znalazły się kwestie jakości i bezpieczeństwa żywności m. in. poziomu zawartości azotanów w warzywach i opłat za kontrole sanitarne. Przedstawiona została analiza efektów rynkowych likwidacja zależności między wielkością produkcji a poziomem dopłat bezpośrednich na różnych rynkach rolnych. Przekazano również informacje o dwustronnych negacjach miedzy EU i krajami trzecimi oraz raport z wizyty Komisarza ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Daciana Cioloşa w Chinach.