Strona główna Aktualności 38. rocznica rejestracji NSZZ RI „Solidarność”

38. rocznica rejestracji NSZZ RI „Solidarność”

12 maja br. w Warszawie odbyły się uroczyste obchody 38 rocznicy rejestracji NSZZ Rolników Indywidualnych”Solidarność” zatytułowane „Wczoraj… Dziś… Jutro… – Trudne początki, jasne cele. 38 lat NSZZ RI „Solidarność”.

Uroczystości rozpoczęła msza święta w Archikatedrze Warszawskiej pw. Męczeństwa św. Jana Chrzciciela, bezpośrednio po mszy św. zostały złożone kwiaty przy grobie Kardynała Stefana Wyszyńskiego, którego starania przyczyniły się do powstania Rolniczej Solidarności. Następnie uczestnicy na czele z pocztami sztandarowymi w uroczystym przemarszu udali się do gmachu Centralnej Biblioteki Rolniczej, gdzie miała miejsce rocznicowa konferencja pt.: „Wczoraj… Dziś… Jutro… – Trudne początki, jasne cele. 38 lat NSZZ RI „Solidarność”, podczas której zaprezentowano historię oraz dorobek Związku, a także wysłuchano wykładów dotyczących m.in. Wspólnej Polityki Rolnej.

Konferencję otworzyła i powitała przybyłych gości Pani Poseł Teresa Hałas, Przewodnicząca NSZZ RI „Solidarność”. W niedzielnych uroczystościach udział wzięli m.in.: licznie przybyłe poczty sztandarowe, Związkowcy z terenu całego kraju, Paweł Sałek – doradca Prezydenta RP Andrzeja Dudy, minister Marek Suski – Szef Gabinetu Politycznego Prezesa Rady Ministrów, Zofia Krzyżanowska – Radca Generalny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dr Jarosław Szarek Prezes Instytutu Pamięci Narodowej, dr Mateusz Szpytma Zastępca Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, Jan Białkowski Wicedyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Pan Zbigniew Filipowski Dyrektor Centralnej Biblioteki Rolniczej, Pan Janusz Byliński Przewodniczący Rady Nadzorczej Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego.

Podczas uroczystości Instytut Pamięci Narodowej został uhonorowany Złotą Statuetką NSZZ RI „Solidarność” przyznaną w uznaniu szczególnej roli IPN na polu zachowania pamięci i upowszechniania wiedzy o udziale polskiej wsi w walce o wolną Polskę.

Następnie minister Marek Suski wraz z Przewodniczącą Związku Teresa Hałas wręczyli Medale Stulecia Odzyskania Niepodległości zasłużonym Związkowcom.

Wykład okolicznościowy wygłosił Prezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Jarosław Szarek –  Polska wieś przez lata dawała krajowi najlepszych synów – podkreślił prezes Instytutu.

O Przyszłości WPR po 2020 roku mówiła minister Zofia Krzyżanowska – Radca Generalny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kolejny referat wygłosił Janusz Byliński, Przewodniczący Rady Nadzorczej Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego SA na temat przyszłości rynków hurtowych w nowej Wspólnej Polityce Rolnej.

Patronat nad obchodami objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.

Poprzedni artykułZadośćuczynienie finansowe za prześladowanie w stanie wojennym dla Eugeniusza Miąsko
Następny artykułOświadczenie Przewodniczącej NSZZ RI „Solidarność” w sprawie Roberta Szafrańca – bezprawnie wypowiadającego się w imieniu Związku