Strona główna Aktualności Druga rocznica katastrofy smoleńskiej

Druga rocznica katastrofy smoleńskiej

Uroczystości rozpoczęły się o 8.30 zbiórką pod miejscowym magistratem. O godz. 8.41 – w godzinę katastrofy – zawyły syreny. Po czym nastąpił przemarsz do kościoła pw. św. Anny, gdzie odprawiono uroczystą mszę w intencji ofiar katastrofy. Delegację przywitał Ks. Dziekan Jerzy Mikołajewski, a modlitwom przewodniczył Ks. Prefekt. Po nabożeństwie uczestnicy uroczystości rocznicowych udali się przed błaszkowski ogólniak, gdzie dwa lata temu, w 70. rocznicę zbrodni katyńskiej zasadzono dąb i postawiono obelisk. Jest tu także, wmurowana przed rokiem, tablica upamiętniająca ofiary katastrofy smoleńskiej. Uroczystość zorganizował wieloletni działacz Solidarności Kazimierz Grobelny, do inicjatywy przychylnie ustosunkował się również Piotr Świderski – Burmistrz Gminy i Miasta Błaszki, a konferansjerem obchodów był Piotr Rolirat.

W uroczystościach z udziałem kompanii żołnierzy 32. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Łasku uczestniczył poseł Piotr Polak – członek NSZZ RI, mieszkańcy i władze miasta oraz okolicznych wsi i liczna grupa Związkowców, m.in.: poczet sztandarowy prowadzony przez Tadeusza Kucharskiego i Tadeusza Cholajdę z powiatu sieradzkiego i Jakuba Miazka z powiatu piotrkowskiego. Kwiaty składali: Przewodniczący NSZZ RI Woj. Łódzkiego Jerzy Dęga, członek Rady Krajowej Andrzej Śniegula i Ryszard Łajduch z powiatu kaliskiego.

Poprzedni artykułKomunikat z posiedzenia Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność” w dniu 17 kwietnia 2012 roku
Następny artykułNaród chce być wolny – GMO to nie to