Strona główna Aktualności Dożynki Jasnogórskie 2014

Dożynki Jasnogórskie 2014

W dniu 7 września na Jasnej Górze w Częstochowie z udziałem ponad 80. tysięcy rolników odbyły się kolejne Jasnogórskie Dożynki, Ogólnopolskie Święto dziękczynienia Bogu za plony, które swoją historią sięga roku 1982, kiedy  to przy współudziale członków Rolniczej „Solidarności” zorganizowano pierwsze dożynki, na które przybyło ponad 300 tysięcy rolników. Tegoroczne Dożynki pod hasłem „ Do Matki Syna Bożego” były już 33. pielgrzymką NSZZ RI „Solidarność” na Jasną Górę.

Ogólnopolskiemu Dziękczynieniu Bogu za Plony patronowali: św. Jan Paweł II w oraz bł. Karolina Kózkówna, w 100-lecie jej męczeńskiej śmierci. Uroczystej Mszy św. z błogosławieństwem wieńców żniwnych na Szczycie przewodniczył i homilię wygłosił biskup diecezji tarnowskiej Andrzej Jeż.

Polscy rolnicy dziękowali na Jasnej Górze za tegoroczne plony – zobacz

Słowo do zgromadzonych wygłosił również delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Rolników i Pszczelarzy – bp pomoc. diecezji rzeszowskiej Edward Białogłowski. Starostami tegorocznych dożynek byli Renata i Stanisław Pociecha z Męciny, koło Limanowej, z diecezji tarnowskiej – rodzice siedmiorga dzieci (2 córki i 5 synów). Starostwie na ręce koncelebransów Eucharystii oraz Prezydenta RP i ojców paulinów złożyli chleb wypieczony z tegorocznych zbiorów.

Przed Mszą Świętą tradycyjnie już słowa do rolników skierował Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Jerzy Chróścikowski, który podkreślił trudną obecnie sytuację polskich rolników związaną z brakiem opłacalności produkcji rolniczej, brakiem obiecanego przez rząd wyrównania płatności bezpośrednich oraz brakiem skutecznych mechanizmów interwencyjnych i stabilizujących rynek.  Poruszył także temat sprzedaży polskiej ziemi apelując o jak najszybszą zmianę przepisów, które jeszcze przed rokiem 2016 zabezpieczą polską ziemią tak by trafiała ona do polskich gospodarstw rodzinnych.

Przemówienie Przewodniczącego NSZZ RI „Solidarność”

Podczas Mszy Świętej w procesji darów ołtarza, przedstawiciele NSZZ RI „Solidarność” z poszczególnych regionów kraju, złożyli bochny chleba wypieczone z tegorocznych zbiorów  a także inne płody rolne, będące owocem ich pracy. Delegacja władz Związku na czele z Przewodniczącym Jerzym Chróścikowskim przekazała w darze kielich mszalny.

Na uroczystość z wieńcami dożynkowymi i pocztami sztandarowymi przybyły liczne delegacje członków Rolniczej Solidarności z terenu całego kraju. Zachodniopomorscy Związkowcy zawieźli na Jasną Górę przyjętą w grudniu ubiegłego roku, przez protestujących w Szczecinie rolników „Kartę gospodarstw rodzinnych” i zawieslili na Wałach Jasnej Góry.

W przeddzień głównych uroczystości, na tradycyjnym już posiedzeniu Rady Krajowej w Częstochowie dyskutowano o bieżącej sytuacji w rolnictwie. Rada Krajowa podjęła szereg uchwał.

W sobotni wieczór  członkowie NSZZ RI „Solidarność”  wraz z pocztami sztandarowymi uczestniczyli w uroczystej Mszy Świętej  w Kaplicy Matki Bożej oraz w Apelu Jasnogórskim pod przewodnictwem JE ks. Arcybiskupa Wacława Depo – metropolity Częstochowskiego a także w nocnym czuwaniu modlitewnym.

Szersza relacja z uroczystości we wrześniowym wydaniu miesięcznika „Nasza Ziemia”

Wiecej zdjęć zobacz w Galerii : Dożynki Jasnogórskie 2014 – galeria zdjęć

Poprzedni artykułProtest w Pyrzycach. Sprzedaż ziemi duńczykom czasowo wstrzymana
Następny artykułDożynki Jasnogórskie 2014 – galeria zdjęć