Strona główna Nowości Nowości Dopłaty do materiału siewnego

Dopłaty do materiału siewnego

Komunikat ARR

Do 1 czerwca rolnicy mogą składać wnioski do Agencji Rynku Rolnego w przypadku dopłat do materiału siewnego przeznaczonych dla producentów rolnych poszkodowanych przez powódź, obsunięcie się ziemi lub huragan w 2010 r. W przypadku dopłat do materiału siewnego mających charakter pomocy de minimis w rolnictwie wnioski można składać do 25 czerwca. Niezaprzeczalnie jednym z podstawowych czynników gwarantujących zwiększenie plonów oraz ich jakości jest wykorzystanie do siewu/sadzenia elitarnego bądź kwalifikowanego materiału siewnego.

Grono producentów rolnych korzystających z dobrodziejstw stosowania materiału siewnego oraz dopłat udzielanych z tego tytułu powiększa się. Porównując początki funkcjonowania systemu wsparcia, w pierwszym roku udzielania dopłat (2007 r.) liczba złożonych wniosków oscylowała na poziomie 18,5 tys., natomiast w roku 2010 wyniosła ponad 60 tys. wniosków. W 2011 r. do oddziałów terenowych ARR wpłynęło do końca kwietnia ponad 18,4 tys. wniosków o przyznanie dopłaty. Liczba ta jest porównywalna do analogicznego okresu roku ubiegłego. Po zakończeniu wiosennych prac polowych spodziewany jest przyrost liczby wniosków. Z tytułu dopłat do materiału siewnego ARR do końca kwietnia wypłaciła producentom rolnym ok. 15 mln zł. Kolejne płatności trafią do rolników w maju br. Należy pamiętać, że warunkiem uzyskania dopłaty jest nie tylko zakupienie materiału siewnego, ale również jego zużycie do siewu lub sadzenia.

Please enter your comment!