Strona główna Copa-Cogeca copa-cogeca Copa i Cogeca przestrzegają ministrów rolnictwa UE, że sytuacja w sektorze mleka...

Copa i Cogeca przestrzegają ministrów rolnictwa UE, że sytuacja w sektorze mleka i wieprzowiny jest bardzo niepokojąca i domagają się podjęcia działań

Copa i Cogeca domagają się podjęcia stanowczych działań w związku z bardzo trudną sytuacją w sektorze mleka i wieprzowiny.

Wczoraj, 13 lipca br. Copa i Cogeca uprzedziły  ministrów rolnictwa UE w Brukseli, że sytuacja w sektorze mleka i wieprzowiny jest niepokojąca, w szczególności w kontekście restrykcji Federacji Rosyjskiej na import europejskich produktów rolnych i zaapelowały o podjęcie działań.

Podczas spotkania wysokiego szczebla w ramach prezydencji luksemburskiej, Sekretarz Generalny Copa-Cogeca stwierdził: „Zgadzamy się z obawami austriackiego ministra rolnictwa w sprawie trudnej sytuacji unijnego rynku mięsa wieprzowego. W Austrii np. ceny dla niektórych rodzajów wieprzowiny spadły o 7% od 2013 r., podczas gdy w Belgii obniżyły się o aż 12% w porównaniu z 2014 r.  Nadzieje na przywrócenie możliwości eksportowania do Rosji, która jest naszym pierwszym rynkiem zbytu, w najbliższej przyszłości zostały rozwiane wraz z przedłużeniem rosyjskiego embarga do 2016 r. W związku z tym wzywamy UE do zintensyfikowania negocjacji z Moskwą, żeby ta zniosła bariery SPS narzucone europejskim eksporterom wieprzowiny na początku 2014 r. Dzięki temu, europejscy rolnicy ponownie mogliby eksportować do Rosji produkty, takie jak jadalne podroby i bekon, które nie znalazły się na wykazie produktów objętych zakazem w wyniku sporów politycznych na linii Bruksela-Moskwa.”

Pan Pesonen podkreślił trudności sektora mleka UE – ceny producentów są poniżej kosztów produkcji w wielu krajach – i uprzedził, że sytuacja może jeszcze się pogorszyć. „Copa i Cogeca apelują więc do Komisji, aby przyspieszyła wypłacanie płatności bezpośrednich, jeszcze przed 1 grudnia, oraz żeby zapewniła, że pieniądze z kar za przekroczenie kwoty 2014/2015 wrócą do sektora, by pomóc rolnikom w rozwiązaniu problemu braku płynności finansowej. Należy również jak najszybciej podwyższyć cenę interwencyjną mleka, aby uwzględniała rosnące koszty produkcji.

Copa i Cogeca apelują również o przedłużenie działań wspierających europejskich producentów owoców i warzyw, żeby złagodzić skutki rosyjskiego embarga po tym, jak prezydent Putin potwierdził, że będzie wciąż obowiązywało w 2016 r. „Zamknięcie rosyjskiego rynku doprowadziło do obniżenia eksportu rolno-spożywczego o 5,5 mld euro, czyli o ok. połowę, co oznacza, że rolnicy słono płacą za spór między UE i Federacją Rosyjską.  Należy podjąć działania”, podkreślił.

Komunikat prasowy Copa-Cogeca 13.07.2015.pdf

Poprzedni artykułCopa-Cogeca o przyjętym sprawozdaniu PE dot. sytuacji na rynku mleka
Następny artykułSkradziono tablicę upamiętniającą protest rolników w „zielonym miasteczku” przed Kancelarią Premiera!