Strona główna Copa-Cogeca copa-cogeca copa-cogeca

copa-cogeca

NSZZ RI „Solidarność” jest jednym z polskich członków COPA, obok KZRKiOR, ZZR Samoobrona, Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych i Krajowej Rady Izb Rolniczych. KZRKiOR jest również członkiem COGECA.

COPA (ang. Committee of Professional Agricultural Organisations in the European Union) – Komitet Rolniczych Organizacji Zawodowych, którego członkami są przede wszystkim związki zawodowe i zrzeszenia branżowe, reprezentujące rolników z państw członkowskich UE.

Do głównych zadań COPA należą:

1. Analiza problemów związanych z rozwojem Wspólnej Polityki Rolnej

2. Reprezentowanie interesów sektora rolnego, jako całości

3. Poszukiwanie rozwiązań wspólnotowych dla wszystkich zrzeszonych organizacji

4. Utrzymanie i rozwój kontaktów z instytucjami, innymi organizacjami oraz partnerami społecznymi ustanowionymi na szczeblu Wspólnoty Europejskiej

COGECA (ang. General Confederation of Agricultural Co-operatives in the European Union) – Główny Komitet Spółdzielczości Rolniczej.
W skład tej organizacji wchodzą organizacje spółdzielcze z państw członkowskich.

Do głównych zadań COGECA należą:

1. Obrona interesów spółdzielni wobec instytucji Unii Europejskiej

2. Udział w formułowaniu i realizacji polityki Wspólnoty

3. Promocje i ułatwienia współpracy między spółdzielniami w ramach Wspólnoty oraz poza nią.

COPA/COGECA
to najsilniejsze lobby rolnicze w Unii Europejskiej, które ma wpływ na kształt Wspólnej Polityki Rolnej. Najważniejsza jest współpraca z Komisją Europejską, która przygotowuje akty prawne. Przedstawiciele COPA/COGECA aktywnie uczestniczą w pracach tzw. komitetów doradczych i komitetów zarządzających, gdzie przygotowywane są propozycje rozwiązań prawnych dotyczących funkcjonowania poszczególnych rynków produktów rolnych oraz wielu innych zagadnień dotyczących obszarów wiejskich. Organizacje rolnicze mają również swoich przedstawicieli w Komitecie Ekonomiczno-Społecznym oraz Komitecie Regionów, które to instytucje wydają opinie dotyczące poszczególnych aktów prawnych, stanowionych przez Radę UE 0raz Komisję Europejską.

Please enter your comment!