Strona główna Copa-Cogeca Stanowiska Copa-Cogeca nalega, aby ministrowie rolnictwa UE w poniedziałek podjęli decyzję o uwzględnieniu...

Copa-Cogeca nalega, aby ministrowie rolnictwa UE w poniedziałek podjęli decyzję o uwzględnieniu bardziej ukierunkowanego wsparcia w budżecie na 2015 r. dla unijnego sektora rolnego dotkniętego rosyjskim embargiem nałożonym na produkty rolne

Copa-Cogeca wystosowała w dniu 7 listopada br.  apel do ministrów rolnictwa UE o uwzględnienie w poniedziałek bardziej ukierunkowanego wsparcia, w tym dla sektora wieprzowiny, w budżecie na 2015 r., dla rolników i spółdzielni rolniczych dotkniętych przez ten bezprecedensowy kryzys wywołany rosyjskim embargiem nałożonym na unijne produkty rolne.

Sekretarz Generalny Copa-Cogeca Pekka Pesonen ostrzegał: „Propozycja Komisji dotycząca ograniczenia wsparcia w sektorze rolnym UE złożona w liście w sprawie poprawek do projektu budżetu na 2015 rok musi zostać odrzucona. Jest ona nie do przyjęcia, ponieważ nie przyznano jeszcze żadnego wsparcia dla sektora wieprzowiny, a przecież dostęp do rynku rosyjskiego został zamknięty już w styczniu, a w normalnej sytuacji do Rosji trafiało 24% wieprzowiny eksportowanej z UE. Ceny spadły dramatycznie w ciągu ostatnich kilku miesięcy, kiedy to skutki embarga naprawdę stały się odczuwalne, przede wszystkim w Danii, która jest jednym z większych eksporterów. Trzeba podjąć natychmiastowe działania w unijnym sektorze wieprzowiny, produktów mlecznych, warzyw i owoców oraz wołowiny, na rzecz stabilizacji tych rynków oraz aby nie dopuścić spadku zatrudnienia we wszystkich ogniwach łańcucha. Należy udostępnić dodatkowe fundusze spoza budżetu WPR, gdyż jest to kryzys polityczny, któremu nie zawinili ani rolnicy ani spółdzielnie, jednak to oni za niego płacą. Trzeba stworzyć konkretne pozycje budżetowe dla środków nadzwyczajnych w ramach budżetu na 2015 rok, których koszt jest szacowany na 344 mln €. Ten instrument oraz dodatkowe fundusze, które mogą okazać się potrzebne w 2015 r. powinny być finansowane z dochodów przeznaczonych na konkretny cel. Fundusz kryzysowy powinien być traktowany jako ostatnia deska ratunku i uruchamiany dopiero po wyczerpaniu innych zasobów. Kwestia ta stanowi również temat debat w komitecie pojednawczym, który zakończy proces dn. 17 listopada.”

Komunikat Copa Cogeca z dnia 7 listopada br.

Poprzedni artykułPaździernikowy numer miesięcznika „Nasza Ziemia”
Następny artykułUroczystość poświęcenia sztandaru Rady Powiatowej NSZZ RI „Solidarność” w Białej Podlaskiej