Strona główna Copa-Cogeca Stanowiska COPA-COGECA apeluje o zdecydowaną i szybką odpowiedź na rosyjski zakaz importów...

COPA-COGECA apeluje o zdecydowaną i szybką odpowiedź na rosyjski zakaz importów produktów rolno-spożywczych

Copa-Cogeca wysłała dzisiaj pismo do komisarza ds. rolnictwa, Daciana Cioloşa, apelując o szybką i skuteczną reakcję na kryzys spowodowany nałożeniem przez Rosję embarga na produkty rolne, który dotyka europejski sektor rolny.

Albert Jan Maat ostrzegał: „Ceny produktów łatwo psujących się, takich jak owoce, warzywa czy świeży nabiał już znajdują się pod presją. Ceny innych produktów objętych zakazem importów również się pod nią znajdą. Zakaz importów wprowadzony przez Rosję wywrze poważne skutki dla sektora rolnego. Trudna sytuacja europejskiego rynku wieprzowiny stanowi świetny przykład skutków embarga wprowadzonego przez Rosję na początku tego roku.”

Komunikat Copa Cogeca z dnia 14 sierpnia 2014 roku

Poprzedni artykułCOPA-COGECA wyraża radość z wsparcia, jakiego Komisja Europejska udzieliła unijnemu sektorowi rolnemu w odpowiedzi na wstrzymanie importów produktów rolno-spożywczych przez Rosję
Następny artykułCOPA-COGECA cieszy się z szybkiego wprowadzenia instrumentów wsparcia dla łatwo psujących się warzyw i owoców przez komisję, w odpowiedzi na rosyjskie embargo nałożone na produkty rolno-spożywcze