Strona główna Nowości Nowości Ceny produktów rolnych wg. GUS

Ceny produktów rolnych wg. GUS

Jak informuje Główny Urząd Statystyczny na rynku rolnym w maju 2014 r., w porównaniu z poprzednim miesiącem, odnotowano w skupie i na targowiskach spadek cen większości podstawowych produktów rolnych. Ceny skupu pszenicy i żywca wieprzowego kształtowały się na poziomie z kwietnia br., podczas gdy w transakcjach targowiskowych ceny pszenicy w niewielkim stopniu odbiegały od notowanych przed miesiącem. Według GUS wzrosły ceny skupu pszenżyta i owsa, a na targowiskach ceny ziemniaków, żywca wieprzowego i prosiąt do dalszego chowu.
W odniesieniu do analogicznego okresu poprzedniego roku odnotowano na obu rynkach spadek cen większości produktów roślinnych i zwierzęcych. Wzrosły ceny ziemniaków, jak również ceny mleka w skupie, a na targowiskach ceny prosiąt na chów.

Ceny skupu pszenicy w maju br. utrzymały się na poziomie sprzed miesiąca i wyniosły 77,83 zł/dt. Przeciętne ceny tego ziarna były o 18,5% wyższe niż przed rokiem. Na targowiskach za 1 dt pszenicy płacono 90,01 zł/dt, tj. o 0,2% mniej niż przed miesiącem, ale o 13,2% więcej niż przed rokiem.
Za żyto w skupie płacono 59,86 zł/dt, tj. mniej o 1,1% w porównaniu z kwietniem br. i o 12,6% niż w tym samym okresie 2013 r. W obrocie targowiskowym ceny żyta wyniosły średnio 67,22 zł/dt, tj. mniej o 1,7% niż przed miesiącem i o12,4% niż przed rokiem.
Ceny jęczmienia w skupie spadły w stosunku do ubiegłego miesiąca o 3% do poziomu 71,78 zł/dt., a w odniesieniu do analogicznego okresu ub. roku o 10,8%. Na targowiskach za 1 dt jęczmienia płacono 85,16 zł, tj. mniej o 1,7% niż przed miesiącem i o 8,3% niż przed rokiem.
W maju 2013 r. ceny pszenżyta w skupie wyniosły 68,85 zł/dt i wzrosły w stosunku do poprzedniego miesiąca o 1,1%, ale obniżyły się w porównaniu do analogicznego okresu ub. roku o 17,9%. Ceny targowiskowe kształtowały się na poziomie 77,84 zł/dt i były niższe o 1% od cen w kwietniu br. i o 11,5% od cen w ujęciu rocznym.
Ceny owsa w skupie w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły o 1,2% (średnio do 56,19 zł/dt), jednakże spadły o 2,8% w odniesieniu do maja 2013 r. W sprzedaży targowiskowej średnia cena 1dt tego zboża wyniosła 71,01 zł, tj. mniej o 0,7% niż w poprzednim miesiącu i o 1,6% niż w maju 2013 r.
Ceny ziemniaków w skupie obniżyły się do poziomu 64,97 zł/dt i były o 8,4% niższe od notowanych miesiąc wcześniej, natomiast w ujęciu rocznym wzrosły o 12,9%. Z kolei ceny na targowiskach wzrosły średnio do poziomu 124,07 zł/dt, tj. więcej o 1,8% niż w kwietniu br. i o 33,8% w odniesieniu do tego samego okresu ub. roku.
Ceny żywca wieprzowego w skupie kształtowały się na poziomie z przed miesiąca (5,02 zł/kg), ale były niższe o 2,8% w stosunku do analogicznego okresu 2013 r. Na targowiskach za 1 kg żywca wieprzowego płacono 5,04 zł, tj. o 2,2% więcej niż przed miesiącem i o 0,6% mniej niż przed rokiem.
Za prosię na chów płacono średnio 174,53 zł/szt., tj. więcej o 3% niż przed miesiącem i o 3,6% niż w porównywalnym okresie przed rokiem.
W maju br. polepszyła się relacja cen skupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen żyta (7,5 wobec 7,3 w kwietniu br.) oraz relacja cen skupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen jęczmienia (odpowiednio 5,9 wobec 5,8).

źródło: www.ppr.pl

Poprzedni artykułWiększe zainteresowanie ziemią inwestycyjną na Warmii i Mazurach
Następny artykułNowy numer miesięcznika "Nasza Ziemia"