W dniu 21 lutego 2012 r. w siedzibie komitetów COPA-COGECA w Brukseli odbył się wspólny warsztat „Wykorzystanie badań i innowacji do pobudzenia zrównoważonego, produktywnego i konkurencyjnego sektora rolnego w Europie”. Z ramienia NSZZ RI „Solidarność” w warsztacie uczestniczył stały przedstawiciel przy komitetach COPA-COGECA w Brukseli Michał Kiciński. Warsztat skupiał się na dwóch elementach: jakie korzyści mogą przynieść Europejskie Ramy dla badań i innowacji sektorowi rolnemu oraz opinie producentów i dystrybutorów na temat roli badań i innowacji we wzmacnianiu unijnego sektora rolnego.
Posiedzenie otworzył Sekretarz Generalny komitetów COPA – COGECA Pekka Pesonen. Podkreślił on istotność badań i innowacji dla przyszłości sektora rolnego. Obecnie jednak dostrzega się stagnację w zakresie działalności tych dwóch elementów. Sekretarz Generalny zwrócił również uwagę na niezwykle ważną relację między badaniami i innowacją a wzrostem produktywności w ramach produkcji żywności na świecie. Mówił, że „w obliczu wzrastającego zapotrzebowania światowego przy jednoczesnej presji w związku z kurczącymi się zasobami oraz zmianami klimatu, kluczowe znaczenie ma zwiększenie produktywności oraz bardziej wydajne gospodarowanie zasobami”. Kończąc swoje wystąpienie, Pesonen przypomniał uczestnikom, jak ważne jest, by badania i najnowsze innowacje dotarły do rolników. „Niestety widzimy, że wiele ludzi uważa rolnictwo jako tradycyjny sektor, a więc większość wyników badań niestety nie dociera do rolników. Powoduje to brak upowszechnienia praktycznych aspektów teraźniejszego rolnictwa. Konkurenci polskich rolników w krajach trzecich nakładają coraz większy nacisk na badania i innowacje w rolnictwie. Skutki tego są bardzo pozytywne. Nadeszła pora na to, żeby politycy w Unii Europejskiej podobnie podchodzili do kwestii rolnictwa”, stwierdził Sekretarz Generalny komitetów COPA-COGECA.
Następnie na seminarium przemawiali przedstawiciele Komisji Europejskiej. Timothy Hall, przedstawiciel DG ds. Badań zaprezentował uczestnikom propozycję nowego programu ramowego w zakresie badań i innowacji „Horizon 2020”. Planowo ma on przeznaczyć ok. 80 miliardów euro na lata 2014-2020. Hall wytłumaczył, że program ten będzie koncentrował się na aspekcie innowacji o wiele intensywniej, niż jakikolwiek inny. Przedstawiciel DG ds. Badani oświadczył także, że głównymi elementami będą dodatkowo transfer wiedzy na poziomie gospodarstwa oraz uzyskanie jak najwięcej sprzężeń zwrotnych od rolników z całej Unii Europejskiej.
Kolejnym przedstawicielem Komisji Europejskiej przemawiającym na posiedzeniu był Pierre Bascou z wydziału DG ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Bascou podkreślił, iż przepływ informacji oraz szkolenia odnośnie najnowszych badań i innowacji w szczególności wobec rolników jest niezwykle istotnym elementem dla sektora rolnictwa. By doszło to do skutku, musi zaistnieć większa i głębsza współpraca pomiędzy różnymi politykami Unii Europejskiej. W przypadku rolnictwa nastąpiłoby to między DG ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich a DG ds. Badań. Odnośnie dostępnych zasobów finansowych, Bascou stwierdził, że ,,w ostatnich 20 lat, źródła finansowe przeznaczone na badania i innowacje corocznie się kurczyły. Niestety w ciągu przyszłych 15 lat nie oczekujemy zmian w tej tendencji, co będzie miał spory wpływ na spadek produktywności oraz na wzrastające ceny produktów żywnościowych”. Kończąc swoje wystąpienie Bascou ponownie podkreślił ważność informacji zwrotnych ze strony rolników w celu informacji, nad jakimi elementami mają skupiać swoje badania.
Ostatnim prelegentem był Alberto Laddomada, przedstawiciel Komisji Europejskiej z wydziału ds. Zdrowia i Ochrony Konsumetów (DG SANCO). Laddomada podkreślił konieczność dalszego rozwinięcia aspektów innowacji i badań w sektorze rolnym, ponieważ są one dzisiaj niezbędne ze zdrowiem oraz sukcesem europejskiego rolnictwa. „Wysokie standardy dobrostanu zwierząt oraz bezpieczeństwa żywnościowego są konieczne dla sukcesu europejskiego rolnictwa, zwłaszcza gdy chodzi o handel z krajami trzecimi”. Ponadto Laddomada także podkreślił istotność badań oraz innowacji w ramach bezpieczeństwa żywnościowego, szczególnie dla konsumentów europejskich. Jest to spowodowane wykryciem u ludzi 2/3 chorób pochodzenia zwierzęcego.