Strona główna Aktualności 66 Kongres FNSEA we Francji

66 Kongres FNSEA we Francji

28 marca 2012 r. przy Pałacu Congrès le Curum Esplanade de Charles de Gaulle w Montpellier odbyło się oficjalne spotkanie 66-tego Kongresu FNSEA. Na specjalne zaproszenie przewodniczącego Xaviera Beulina oraz członków Rady Administracyjnej Krajowej Federacji Związków Zawodowych Rolników, NSZZ RI ,,Solidarność’’ reprezentował przewodniczący – Jerzy Chróścikowski.

Podczas spotkania poruszono problematykę dotyczącą narzędzi przeznaczonych w celu efektywnego zarządzania gospodarstwem. Odbyła się debata na temat przyszłości WPR poprowadzona przez Damiana Ciolosa, europejskiego komisarza do spraw rolnictwa. Czynny udział brał w niej udział także Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Paolo De Castro.

Przewodniczący FNSEA Xavier Beulin podkreślił, iż 66 Kongres FNSEA odbywa się w lepszej sytuacji gospodarczej niż w latach poprzednich. Należy natomiast w dalszym ciągu monitorować sprawną realizację umów w sektorze mlecznym oraz także pamiętać o trudnościach spotkanych poprzez producentów owoc i warzyw. Beulin podniósł również kwestię sytuacji klimatycznej w obliczu gospodarstw. Przewodniczący FNSEA stwierdził, że wielu rolników w całej Europie z niepokojeniem czeka na skutki oraz efekty tegorocznych mrozów, które dotknęły miliony rolników w całej Europie. Odnosząc się do spraw producentów wieprzowiny oraz jaj, Beulin nie zlekceważył trudności producentów odnośnie nowych określonych norm i standardów europejskich. Mimo to ogłosił, że jest pewien ich sukcesu.

Ponadto ogłoszono wyniki wyborów Narodowego Statutu Komisji i Konfliktów. W dalszej części omówiono również kwestie rozwoju obszarów wiejskich. Nie zabrakło przemówienia Przewodniczącego Młodych Rolników oraz Przewodniczącego FNSEA.

Konferencję zakończyła wspólna dyskusja na gali wraz z poczęstunkiem.

{phocagallery view=category|categoryid=2|limitcount=4}

Poprzedni artykułCo dalej z kredytami preferencyjnymi?
Następny artykułKosztowne Święta Wielkanocne