Strona główna Aktualności 36 rocznica Bydgoskiego Marca

36 rocznica Bydgoskiego Marca

36 rocznica Bydgoskiego Marca

W niedzielę 19 marca br. w Bydgoszczy odbyły się obchody 36. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981. Organizatorami obchodów byli: Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Przewodniczący Rady Wojewódzkiej NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarności” Janusz Walczak, Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Regionu Bydgoskiego Leszek Walczak oraz Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Regionu Toruńsko-Włocławskiego Jacek Żurawski oraz Instytut Pamięci Narodowej.Wydarzenia Bydgoskiego Marca miały miejsce 19 marca 1981 roku. Wówczas podczas sesji wojewódzkiej Rady Narodowej w Bydgoszczy doszło do pobicia przez funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej działaczy NSZZ „Solidarność”.

W uroczystościach udział wzięła Przewodnicząca NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” Teresa Hałas wraz z Zastępcą Przewodniczącej Związku Panią Elżbietą Miziołek.

Niedzielne uroczystości rozpoczęły się przed południem od złożenia kwiatów pod tablicą upamiętniającą strajk chłopski 1981 przed budynkiem przy ul. Dworcowej 87, gdzie 16 marca 1981 roku rozpoczął się strajk chłopski.  Następnie uczestnicy obchodów w asyście orkiestry wojskowej przemaszerowali do Kościoła Świętych Apostołów Piotra i Pawła przy pl. Wolności, gdzie sprawowana była Msza święta. Eucharystii przewodniczył ks. bp Jan Tyrawa, ordynariusz diecezji bydgoskiej. O godzinie 13:45 przy Kujawsko-Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim pod tablicą upamiętniającą wydarzenia Bydgoskiego Marca nastąpiło złożenie kwiatów, po czym o godz. 14:00 rozpoczęła się uroczystość w Sali konferencyjnej Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego, gdzie gości przywitał wojewoda kujawsko-pomorski Michał Bogdanowicz. W uroczystościach udział wzięli mi.in.: szefowa Kancelarii Prezydenta RP Małgorzata Sadurska, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszard Zarudzki, Posłowie na Sejm RP, władze województwa i miasta, uczestnicy wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981, przedstawiciele NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”,  NSZZ „Solidarność, a także przedstawiciele Instytutu Pamięci Narodowej. Prelekcję na temat Bydgoskiego Marca 1981 roku wygłosił prof. Mirosław Golon Dyrektor Oddziału IPN w Gdańsku.

W imieniu Prezydenta RP Andrzeja Dudy głos zabrała szefowa Kancelarii Prezydenta RP minister Małgorzata Sadurska, która podkreśliła, że wydarzenia bydgoskie były jednym z ważnych przełomów, które doprowadziły nas do wolności. „Mija 36 lat od tych dramatycznych wydarzeń, które miały miejsce tu w Bydgoszczy. Ktoś powie, że to historia, ale historia wciąż żywa, bo zakorzeniona nie tylko w pamięci mieszkańców miasta i regionu, ale także działaczy Solidarności tej rolniczej i tej pracowniczej. Wydarzenia Bydgoskiego Marca to jeden z tych przełomów, tych przełomowych momentów, które doprowadziły nas w konsekwencji do upragnionej wolności”  – powiedziała Małgorzata Sadurska.

Podczas uroczystości wręczone zostały odznaczenia państwowe osobom zasłużonym w działalności społecznej i związkowej. W imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej aktu dekoracji dokonała minister Małgorzata Sadurska – Szef Kancelarii Prezydenta RP. Wręczono też medale marszałka województwa kujawsko-pomorskiego Unitas Durat Palatinatus Cuiaviano-Pomeraniensis i odznaczenia związkowe. Uroczystości zakończył minirecital w wykonaniu bydgoskiego barda Grzegorza Dudzińskiego. Na zakończenie uczestnicy wspólnie i na stojąco odśpiewali „Mury” Jacka Kaczmarskiego.

Szersza relacja z uroczystości w najbliższym numerze Naszej Ziemi.

Poprzedni artykułPosiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 16 marca 2017 roku
Następny artykułPortal ogłoszeń ARiMR