Strona główna Aktualności 31 lat NSZZ RI ,,Solidarność'' minęło…

31 lat NSZZ RI ,,Solidarność'' minęło…

12 maja 1981 r. To data wpisująca się w początek historii oficjalnego powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Rolników Indywidualnych. Wiele lat temu, po trudnych miesiącach wyczerpujących zmagań z komunistyczną administracją partyjną, państwową i sądową, NSZZ RI ,,Solidarność’’ w świetle prawa uzyskała rejestrację. Z okazji 31 rocznicy powstania Związku gratulujemy jubileuszu i życzymy dalszych sukcesów w walce o nasze godne życie.

Zamysł działalności Solidarności Rolniczej od samego początku był sprzeczny z ideologią komunistyczną. Nie dopuszczała ona sytuacji, w której zaistniałaby chłopska organizacja o charakterze związku zawodowego, niezależnego od komunistów. Jednakże zdecydowanie, wola walki i upór polskich rolników, a ponadto eskalacja chłopskich protestów o zasięgu krajowym oraz jednoznaczna postawa Kościoła, a zwłaszcza Prymasa Kardynała Stefana Wyszyńskiego zmusiły PZPR i Sąd Okręgowy w Warszawie do uznania praw rolników indywidualnych do posiadania niezależnego związku zawodowego. Był to dopiero pierwszy zwycięski krok do uzyskania godności życia chłopskiej rodziny. Obserwując teraźniejsze wydarzenia widać niestety, że walka o honor polskiej wsi, gospodarzy i rolnictwa trwa nieustannie.

Przed nami rysują się kolejne lata pracy nad uzyskaniem równych praw wynikających ze statusu strategicznego działu gospodarki. Nie można pomijać obowiązku utrzymania własności ziemi w rękach gospodarstw rodzinnych, z pokolenia na pokolenie. Walczmy o emerytury i renty, nie poddajmy się. Siła solidarności jest ogromnym potencjałem dla dalszych wyzwań. O nasze godne życie.

Poprzedni artykułProtest Związkowców pod Sejmem, 9-11.05.2012
Następny artykułKiepskie perspektywy