Strona główna Aktualności 25 maja 2022 roku w Warszawie odbyło się posiedzenie Rady Krajowej NSZZ...

25 maja 2022 roku w Warszawie odbyło się posiedzenie Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”

Było to pierwsze posiedzenie od X Krajowego Zjazdu Delegatów. Obrady rozpoczęły się modlitwą,  posiedzenie otworzył Przewodniczący Związku Tomasz Obszański, który przywitał wszystkich obecnych.

Następnie Przewodniczący Związku przedstawił sprawozdanie z działalności Związku od Krajowego Zjazdu Delegatów. Podczas obrad szeroko poruszono kwestie związane z aktualną sytuacją w rolnictwie i na poszczególnych rynkach rolnych.

W obradach Rady Krajowej  udział wzięli: Pan Henryk Kowalczyk – Wicepremier, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Jan Krzysztof Ardanowski – Przewodniczący Rady do spraw Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP oraz Pan Krzysztof Jurgiel – Poseł do Parlamentu Europejskiego, a także Pani Katarzyna Saks – Dyrektor Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Podczas pierwszego posiedzenia Rady Krajowej  na podstawie § 48 ust. 3 Statutu Związku przeprowadzono wybory do Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”.

W skład Prezydium weszli:

1. Jacek Adamczuk
  2. Stanisław Anders
  3. Andrzej Babul
  4. Jerzy Bednarz
  5. Marek Boruc
  6. Artur Konarski
  7. Edward Kosmal
  8. Tomasz Ognisty
  9. Aleksander Tadych
  10. Robert Telus
  11. Adrian Wawrzyniak