Strona główna Multimedia Multimedia 19. dzień protestu rolników przed Kancelarią Premiera

19. dzień protestu rolników przed Kancelarią Premiera

Mija 19. dzień protestu rolników z rolniczej „Solidarności” na miasteczku rolniczym przed Kancelarią Premiera. Rolnicy próbowali wręczyć premier Ewie Kopacz tradycyjnie pieczony bochen chleba. Pani Premier nie skorzystała jednak z zaproszenia. Rolnicy deklarują pozostanie na miasteczku mimo rozpoczynających się prac polowych.

{youtube}EmuT-LcdAEE{/youtube}

Rząd nie podejmuje decyzji o rozmowach, szczególnie rząd pani premier Ewy Kopacz. Dzisiaj próbowaliśmy wręczyć jej chleb. Niestety nie udało się, pani premier nie skorzystała z zaproszenia, aby przyjść do rolników i skosztować naszego wiejskiego ekologicznego chleba. Dzisiaj trwa bój nie tylko o ziemię, ale również o polski chleb, żeby był produkowany w naszych gospodarstwach. Moglibyśmy go sprzedawać. Niestety dzisiaj jest to nielegalne i zakazane – mówił jeden z liderów protestu Edward Kosmal – Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Województwa Zachodniopomorskiego.

Poprzedni artykułKomunikat NSZZ RI „Solidarność”. Zostajemy pod Kancelarią Premiera!
Następny artykułRada Powiatu Grójeckiego poparła protesty rolnicze