Strona główna Aktualności 132 tys. hektarów straty państwowej ziemi

132 tys. hektarów straty państwowej ziemi

Aż tyle w minionym roku sprzedała koalicja PO – PSL na rzecz osób prywatnych. Agencja Nieruchomości Rolnych dzięki temu wzbogaciła się o 2 mld 500 mln zł. Plany na rok bieżący to kolejne 125 tys. ha.

Są regiony, gdzie ziemia uprawna niemalże w 100% trafia w posiadanie obcokrajowców. Rząd nie ma żadnego pomysłu na to, by państwowa ziemia, której cały czas ubywa –zasilała gospodarstwa chłopskie. Głównym celem koalicji rządzącej jest szybka i nieprzemyślana sprzedaż dla załatania dziury budżetowej.

– Ta ziemia, która z zasobu państwowego prawdopodobnie wypływa ostatni raz – bo już nigdy takich możliwości nie będzie; nie trafia do rolników, by mogli zwiększyć areał swoich gruntów, by mogli lepiej konkurować z rolnikami Europy Zachodniej, by mieli te gospodarstwa bardziej konkurencyjne. Ona najczęściej wypływa i jest kupowana przez duże gospodarstwa. Cel to sprzedać szybko, sprzedać byle komu, sprzedać po to, by mieć dochód, by zapchać dziurę budżetową – mówił poseł Jan Krzysztof Ardanowski.

Protestujący od ponad dwóch miesięcy rolnicy wciąż czekają także na decyzję dotyczącą zamian personalnych w szczecińskiej Agencji Nieruchomości Rolnych.

źródło: Radio Maryja

Poprzedni artykułProtest w Nowym Sączu
Następny artykułKomunikat Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjnego Rolników Województwa Zachodniopomorskiego z dn. 19.02.2013 r.