Strona główna Aktualności Na X Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ RI „Solidarność” wybrano władze Związku

Na X Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ RI „Solidarność” wybrano władze Związku

W dniach 6 – 7 maja 2022 roku w Częstochowie odbył się X Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ RI „Solidarność”, na który licznie przybyli delegaci z całego kraju. Na Zjeździe wybrane zostały nowe władze Związku.

Przewodniczącym NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” został wybrany Pan Tomasz Obszański.

W skład Rady Krajowej wchodzą następujące osoby:

• BABUL Andrzej – przewodniczący Podlaskiej Rady Wojewódzkiej
    • TADYCH Aleksander
    • KOSMAL Edward
    • MIECZAJ Emil

Na Zjeździe wybrano także Krajową Komisje Rewizyjną, w skład której weszli:

• BLICHARSKI Piotr
    • BONDYRA Stanisław
    • DORABIAŁA Marek
    • KOPACZ Tadeusz
    • KOSOWSKA Dorota
    • KROWICKI Andrzej
    • ROSIEK Jan
    • STACHURSKI Bogdan
    • WOJTYSIAK Jerzy

Rozpoczęcie Krajowego Zjazdu Delegatów poprzedziła Msza św. pod przewodnictwem Arcybiskupa Metropolity Wacława Depo.

Wśród gości podczas jubileuszowego Zjazdu byli m.in. Pan Henryk Kowalczyk – Wicepremier, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Jan Krzysztof Ardanowski – Przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, Pan Waldemar Humięcki – Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Pani Monika Rzepecka – Zastępca Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Pan Tomasz Matyszczak – Dyrektor Śląskiego Oddziału Regionalnego ARiMR wraz ze współpracownikami, Pan Konrad Jarzyński – Dyrektor Oddziału Terenowego KOWR w Częstochowie, Pan Sławomir Siwek – Przewodniczący Zarządu Fundacji „Solidarna Wieś” oraz Pan Marek Dziubek – Dyrektor Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Władze NSZZ RI „Solidarność” są otwarte na szeroką współpracę z administracją państwową, samorządową oraz innymi organizacjami zawodowymi i społecznymi. Ponadto zapraszają wszystkich członków Związku i sympatyków do włączenia się w pracę na rzecz poprawy sytuacji na polskiej wsi.

Składamy wyrazy podziękowania wszystkim członkom Związku i osobom zaangażowanym, które włączyły się w organizację X Krajowego Zjazdu Delegatów.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zapewnił podczas Wydarzenia obsługę stanowisk o charakterze informacyjno – promocyjnym (dot. zasad gospodarowania Zasobem WRSP i ofert nieruchomości rolnych oraz promocji polskiej żywności).

Swoje stoiska informacyjne dla rolników wystawiły również Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Poprzedni artykułSejm RP zrealizował wieloletni postulat NSZZ RI „Solidarność”: rolnik przechodzący na emeryturę nie będzie musiał przekazywać gospodarstwa.
Następny artykułTermin składania wniosków o dopłaty i pomoc do zakupu nawozów przedłużony do 31 maja

2 KOMENTARZE

1. Nowe władze mógłby się zainteresować sytuacja emerytów rolników i waloryzacja emerytur rolniczych. Zapowiedzi premiera 7%. Tymczasem z danych za marzec KRUS wynika że średnia renta i emerytura wzrosła o 4,9% Niektórzy rolnicy otrzymali po 10, 20 zł. Wynika to ze zmiany przepisów z listopada 2016 roku i wprowadzenia naliczania emerytury rolniczej nie na podstawie najniższej emerytury pracowniczej a emerytury podstawowej. Dzisiaj to 1085 zł podstawowa a 1338 zł najniższą. Powoduje to coroczne zaniżenie średniej emerytury rolniczej w stosunku do najniższej emerytury, najniższego wynagrodzenia, średniego wynagrodzenia. Emeryt rolny ciągle biednieje w stosunku do reszty społeczeństwa. Dlatego PIS wprowadza emeryturę bez przekazania gospodarstwa bo z samej emerytury trudno dzisiaj funkcjonować. Ta zmiana naliczania emerytur bardzo skrzywdziła wszystkich rolników tylko o tym jeszcze nie wiedzą. Powoduje ona zmniejszenie emerytury rolnej 300-400 zł miesięcznie. Dzisiaj rolnik o staży składkowym 25 lat czy 40 lat otrzymuje taka sama emeryturę najniższą a miał otrzymywać za każdy rok składkowy odpowiednio więcej. Średnia emerytura rolna wynosiła w 2016 1,2 najniższej emerytury pracowniczej blisko 200 zł więcej a dzisiaj w 2022 niewiele więcej bo 40 zł niż najniższa emerytura. Sprawa emerytur rolnych to problem wszystkich rolników bo albo są albo będą emerytami. Francuscy emeryci rolni wywalczyli właśnie sobie emerytury w wysokości 85 procent najniższego wynagrodzenia. Można można. Poprzednie przepisy obowiazywaly u nas od 1990 roku do 2017 i dopiero PIS gdy doszedł teraz do władzy to je tak wypaczył że obliczanie wysokości emerytury rolniczej powoli staje się bezsensowne bo przy tej inflacji za rok albo dwa wszyscy będą mieć emeryturę rolnicza taka sama czyli najniższą. System większy staż więcej składek większą emerytura został przez rządzących zniszczony. Nawet 13 i 14 emerytura tej straty nie rekompensuje a miła być dodatkiem. Rząd ma pieniądze na obniżenie podatków zamożniejszym 500+ a odpowiada że nie ma pieniędzy na właściwą waloryzację emerytur dla najsłabszych i najbiedniejszych grup społecznych. Hipokryzja tych tłumaczeń jest niewyobrażalną.